BiH
84

Proglas građanima RS-a: Izađite na protest protiv korumpiranih papaka u politici

Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Organizacioni odbor narodnog Protesta uputio je proglas građanima entiteta Republike Srpske da dođu na velike narodne proteste zakazane za 14. maj u Banjoj Luci. Ističu kako je protest nenasilnog karaktera i kako je zakazan u skladu sa zakonom.

U proglasu stoji da se protest organizuje protiv katastrofalnog stanja u Republici Srpskoj u koji je građane dovela kriminalizovana vlast.

"Protest će omogućiti da se čuje glas svih koji su nezadovoljni stanjem, a to je ogromna većina građana Republike Srpske", navodi se u proglasu.

Dodaju da je riječ o protestu protiv veleizdajnika koji su uništili ekonomsku, a time uništavaju i biološku supstancu Republike Srpske. protiv kriminalaca na najvišim položajima, protiv poskupljenja struje, protiv rasprodaje prirodnog bogatstva i protiv "korumpiranih papaka u politici".

Dalje se navodi da se protest organizuje i protiv onih koji su u svoje džepove stavili novac od podsticaja za poljoprivredu, boračkih dodataka, invalidnina i drugih davanja koja pripadaju narodu, zatim protiv gaženja radničkih i ljudskih prava, protiv velike nezaposlenosti i nepotizma, protiv pljačke građana od strane banaka i protiv dužničkog ropstva u koje građane RS-a vodi vlast.

Dodaju i da se okupljaju protiv zloupotrebe javnih preduzeća i uništavanja banaka, protiv ponižavanja boračkih kategorija i njihovih porodica, protiv katastrofalnog stanja u zdravstvu i protiv uništenog visokog školstva.

"Kratko rečeno, to je PROTEST! protiv onih koji uništavaju temelje i kradu budućnost Republike Srpske", stoji u proglasu.

Tim povodom pozvali su sve građane koji žele dobro Republici Srpskoj da se 14. maja pridruže mirnom protestu u Banja Luci.

"To je prilika da se čuje i Vaš glas i poziv da se borite za svoja prava. Zbog straha vlasti od protesta i sama najava je već dala rezultate - produžen kolektivni ugovor za mjesec dana dok prođe protest, a najavljena je i isplata boračkog dodatka i podsticaja poljoprivrednicima", piše u proglasu.

Upozoravaju građane RS-a da ne smiju dozvoliti da ih uplaše oni koji kradu njihove budućnost.

"Ako tražite svoja prava, oni će vas proglasiti izdajnicima. Najavljujući kontraproteste, aktuelna vlast nezadovoljnim građanima prijeti nasiljem. Neće im uspjeti da okrenu narod protiv naroda, a prijetnjama samo učvršćuju našu odlučnost da se borimo za pravednu Republiku Srpsku. Cilj protesta je da se čuje glas građana koji hoće da dostojanstveno žive u svojoj Republici Srpskoj i ne pristaju da budu građani drugog reda", poručuju organizatori.

Očekuju da na protest izađu oni koje je vlast pretvorila u nevidljive građane: nezaposleni, borci, invalidi, mladi, poljoprivrednici, poniženi radnici, penzioneri i sve patriote u RS-u.

"Rukovodstva jednog dijela udruženja koja okupljaju ojađene kategorije pod direktnom su kontrolom vlasti i više rade da se zaštiti vlast od bijesa nezadovoljnih, nego da se bori za prava onih koje predstavljaju. Ovo nije stranački politički miting, ovo je šansa da se čuje glas naroda. Pozivamo sve da iskoriste ovu priliku i da se oslobode straha koji ih drži u lancima. Ako to ne uradimo sada moraćemo šutjeti i trpiti još dugo, dugo vremena", piše u proglasu.

Na kraju su pozvali sve građane da dođu u subotu, 14. maja u 12.00 sati u Park Mladena Stojanovića i pridruže se protestnoj šetnji do Trga Krajine gdje će se održati protestni miting.