BiH
0

Profesori Medicinskog fakulteta nezadovoljni zbog smanjenja plaća

FENA
Profesori Medicinskog fakulteta u Sarajevu koji su zaposleni na Kliničkom centru Univerziteta Sarajevo izrazili su danas nezadovoljstvo zbog smanjenja plaća koje primaju po ugovoru o radu s tom visokoškolskom ustanovom te upozorili da bi moglo doći u pitanje daljnje odvijanje nastavnog procesa ukoliko im do kraja ove akademske godine ne bude korigiran iznos plaća.

"Medicinski fakultet nam je smanjio plaće koje su bile i onako niske. Primjera radi, redovan profesor je imao plaću od 530 KM, a sad nam je smanjena na 133 KM. Nepristojno je da se to zove plaćom akademskog profesora", kaže FENI redovni profesor na Medicinskom fakultetu Bećir Heljić.

Redovni profesori o tom problemu namjeravaju razgovarati s rukovodstvom Medicinskog fakulteta radi korekcije iznosa plaća, te ističu da će u protivnom, samo iz etičkih razloga, studentima određeno vrijeme održavati predavanja, a potom će odlučiti o daljnji koracima.

"Dovodeći profesore u takav status, onaj ko je donio tu odluku ugrozio je nastavni proces na Medicinskom fakultetu. Ukoliko korekcije iznosa plaća ne budu izvršene do kraja ove akademske godine ne možemo sudjelovati u nastavnom procesu", kazao je prof. Heljić.

Redovni profesor Medicinskog fakulteta i član UO Medicinskog fakultet Jasenko Karamehić kazao je FENI da su plaće smanjene "jer je dekan te visokoškolske ustanove bio primoran da izvrši pravomoćnu odluku suda za izjednačavanje radno pravnog statusa za sve sudionike u nastavi".

"Dekan Medicinskog fakulteta Bakir Mehić samovoljno je potpisivao ugovore o radu s pojedinim nastavnicima, a diskriminirao druge nastavnike, te tako teško zloupotrijebio svoju poziciju", kazao je.

Pojašnjava da je, po članu 95 Zakona o visokom obrazovanju, dekan bio dužan da potpiše ugovor o radu sa svima koji sudjeluju u nastavi (nastavnicima i suradnicima, te redovnim profesorima). Kaže da se sa svakim nastavnikom sarajevskog Univerziteta koji ima legalan status mora potpisati ugovor o radu i prezentirati nadležnim organima radi dokaza da su ti kadrovi angažirani radi potreba.

"To dekan Medicinskog fakulteta nije uradio. Potpisao je ugovor s 43 nastavnika, a s 86 nije", naveo je prof. Karamehić koji kaže da je u grupi profesora s kojima dekan prvobitno nije bio potpisao ugovor o radu.

Nadležne federalna i inspekcija Kantona Sarajevo su, kaže prof. dr. Karamehić, naredile dekanu potpisivanje ugovora o radu s njim i još 85 profesora "što je dekan odbio, te tužio te inspekcije“.

"Sud je donio pravomoćnu odluku, bez mogućnosti žalbe, da su inspekcije odnosno ja u pravu, te da dekan mora potpisati ugovor i izjednačiti naš radno-pravni status s 43 nastavnika s kojima je potpisao ranije ugovor. U izvještaju inspekcija piše da je diskriminirao jednu grupu nastavnika, a drugoj povlađivao. Kad je došla presuda suda dekan je morao potpisati ugovor o radu i s ostalim profesorima te ih isplaćivati iz raspoloživog iznosa novca. Zbog toga su nam plaće smanjene", kazao je.

Profesor Karamehić kaže da takva situacija traje od 2007. godine. Na mjestu člana UO Medicinskog fakulteta je šest mjeseci, a kaže da je preuzeo tu funkciju "da bi ispravio anomalije.“