BiH
10

Profesor Atom djeci otkrio tajnu kako od običnog napraviti pametni bicikl

Klix.ba
UNDP je u saradnji sa partnerima organizovao interaktivne pretpraznične edukativno-zabavne događaje u Sarajevu i Mostaru gdje je građanima ukazano na važnost pametnog korištenja energije i bolje razumijevanje energetske efikasnosti.

Svi oni koji su prisustvovali ovim događajima imali su priliku uvjeriti se, između ostalog, i u postojanje pametnog bicikla koji rad kinetičke pretvara u električnu energiju.

Profesor Atom, zaštitno lice projekta "Lajk za pametnu energiju", s ciljem boljeg razumijevanja energetske efikasnosti prisutnima je otkrio tajnu kako je od posve običnog bicikla napravio pametni bicikl te je odgovarao na pitanja o zaštiti okoliš, pametnom korištenju električne energije. Pod motom "Lajk za pametnu energiju" najmlađe posjetioce i njihove roditelje, koji su učestvovali u kvizu znanja na edukativno-zabavnim događajima, Profesor Atom je nagradio poklonima i edukativnim brošurama, dok su posjetioci imali priliku osvojiti bicikl učešćem u glavnoj nagradnoj igri koja je bila organizirana ovom prilikom. Osim toga, prisutni su dobili savjete na koji način mogu dati svoj doprinos stvaranju energetske održivosti, unapređenju uslova za život i očuvanju životne sredine.

"Razvojni program Ujedinjenih nacija svoju podršku fokusira na osiguravanje u Bosni i Hercegovini ljudskih i finansijskih resursa za održivo korištenje svojih okolišnih i prirodnih resursa, da ispunjava okolišne Acquise EU i kreira zeleni, vitalan ekonomski rast i održivu egzistenciju za svoje stanovništvo. Energetska efikasnost i održivost okoliša važne su komponente za bolju budućnost BiH. Pozitivno sam iznenađen odazivom građana na edukativno-zabavnim događajima i što su pokazali veliko interesovanje za temu koju promovišemo. Naš krajnji cilj je da doprinesemo razumijevanje javnosti za okoliš i pitanja održive energije u zemlji, jer to čini veoma važne elemente za sadašnji i budući razvoj države, uštedu novca, otvaranje 'zelenih radnih mjesta' kao i unaprjeđenje kvalitete života", pojasnio je voditelj sektora za energiju i okoliš u UNDP-u Sanjin Avdić.

Za budući ekonomski i socijalni razvoj od izuzetne je važnosti podići javnu svijest o odgovornijoj i pametnoj upotrebi energije.

"Kako bismo uspjeli u tome, potrebno je imati kontinuiranu komunikaciju, edukaciju i programe kojima će se skrenuti pažnja javnosti na energetsku održivost i upotrebu obnovljivih izvora energije. Fond za zaštitu okoliša FBiH ima namjeru provoditi ovakve i slične aktivnosti na polju povećanja energetske efikasnosti, razvijanja ljudskih i finansijskih kapaciteta lokalnih, entitetskih i državnih vlasti te tako stvoriti povoljne uslove za postizanje održivog razvoja i unaprjeđenja kvalitete života građana", kazao je Safet Harbinja, direktor Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH.

Najmlađi i najaktivniji posjetitelji ovih događaja u Sarajevu i Mostaru mogu pronaći svoje fotografije na oficijelnoj Facebook stranici profesora Atoma, označiti se i prikupljati lajkove kako bi osvojili vrijedan poklon.

"Fond je odlučio da podrži projekat Zeleni ekonomski razvoj jer je tema koja se promoviše od velikog značaja za sve nas. Također nadam se da će ova medijska promocija poslužiti kao inspiracija čak i djeci predškolskog i školskog uzrasta da u svojoj budućnosti budu što više okrenuti očuvanju životne sredine, primjeni alternativnih izvora energije i povećanju energetske efikasnosti te da ovo pitanje postane sastavni dio života budućih generacija", kazao je Srđan Todorović, direktor Fonda za zaštitu životne sredine i energetske efikasnosti RS.

Serija edukativnih događaja u Banjoj Luci, Mostaru i Sarajevu imala je za cilj da se građani BiH bolje upoznaju sa pametnim i efikasnim načinom korištenja električne energije te da se ukaže na važnost ove problematike s obzirom na to da svijest o energetskoj efikasnosti i održivoj energiji još uvijek nije na zadovoljavajućem nivou u Bosni i Hercegovini.

Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u saradnji sa Fondom za zaštitu okoliša Federacije BiH i Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske implementira petogodišnji projekat pod nazivom ”Zeleni ekonomski razvoj” na području Bosne i Hercegovine. Cilj projekta ”Zeleni ekonomski razvoj” je smanjiti trošenje javnih sredstava na potrošnju energije i vode, te omogućiti povoljan ambijent za ulaganje u infrastrukturne mjere energetske efikasnosti, uz istovremeno stvaranje "zelenih radnih mjesta", saopšteno je.