BiH
103

Prof. dr. Mehmet Emin Birpinar iz Turske počasni građanin KS

FENA
Prof. dr. Mehmet Emin Birpinar
Prof. dr. Mehmet Emin Birpinar
Plaketa "Počasni građanin KS" pripala je prof. dr. Mehmet Emin Birpinar (1966.) iz Konye, Turska, a porijeklo njegove porodice je iz Travnika, BiH.

Plaketa mu se dodjeljuje za izuzetne zasluge i doprinos u pružanju pomoći djeci KS, te unapređenju međunarodne saradnje i razvijanju međunarodnih odnosa na načelima demokratičnosti, solidarnosti i humanosti. Trenutno obavlja funkciju zamjenika ministra za zaštitu okoliša i urbanizaciju i član je nekoliko međunarodnih institucija, kao što je Američko društvo inženjera.

Skupština Kantona Sarajevo je posthumno dodijelila "Plaketu Kantona Sarajevo" Safetu Plakalu, kao priznanje za izuzetan doprinos afirmaciji i razvoju Kantona i Bosne i Hercegovine u oblasti kulture i umjetnosti.

Safet Plakalo, (1950-2015) bio je dramski pisac, pozorišni kritičar i teatrolog i osnivač Sarajevskog ratnog teatra.

Također je "Plaketa KS" dodijeljena i Fondu KS za izgradnju stanova za članove porodice šehida i poginulih boraca, ratne vojne invalide, demobilizirane borce i prognane osobe u periodu 1992.-1995. kao priznanje za izuzetan doprinos u stambenom zbrinjavanju boračke populacije na području KS.

"Plaketa KS" dodijeljena je i Avdi Huseinoviću (1973) kao priznanje za izuzetan doprinos širenju istine o ratnim dešavanjima na području KS i BiH. Autor je velikog broja knjiga i dokumentarnih filmova iz perioda agresije na BiH (1992-1995) čime daje nemjerljiv doprinos da se istina o agresiji i genocidu ne zaboravi.