BiH
0

Produžena sezona grijanja u Banjoj Luci, Toplana u gubitku 53 miliona KM

FENA
Niske temperature, posebno u jutarnjim satima, produžile su sezonu grijanja u Banjoj Luci iako su radijatori trebali, zvanično, biti isključeni 15. aprila.

Sve do 1.maja, isporuka toplotne energije, manjim kapacitetom, bit će nastavljena ukoliko temperature budu ispod 12 stepeni.

Nakon tog datuma, najavili su iz „Toplane“, grijanja neće biti bez obzira na temperature, jer počinje redovni godišnji remont.

"Ova zima bila je jedna od najhladnijih u posljednjih pet godina i temperatura je često bila ispod nule, zbog čega je toplotna energija isporučivana i noću. S obzirom na to da Toplana grije 22.000 stanova i 1.500 poslovnih prostora, moramo reći da smo zadovoljni jer smo primili oko 1.100 prigovora na kvalitet grijanja (4-5 posto) od kojih se polovina odnosi na probleme s neispravnim kućnim instalacijama, za šta su odgovorni vlasnici stanova ili poslovnih prostora, koji po završetku sezone grijanja trebaju otkloniti kvarove i osposobiti ih za narednu sezonu", kažu u ovom preduzeću.

U svim stanovima u kojima je izmjerena niža temperatura od dozvoljene, bit će odobrena bonifikacija u skladu s općim i tehničkim uvjetima poslovanja tog komunalnog preduzeća.

Po završetku sezone, "Toplana" će početi s redovnim remontom kvarova koji su uočeni tokom zime.

Sezona grijanja u Banjoj Luci zbog niskih temperatura počela je 9. umjesto 15. oktobra 2011. godine.

Ovo banjalučko preduzeće ima brojne finansijske probleme.

"Toplana" je nelikvidna, prezadužena i nesolventna zbog čega su prije nekoliko mjeseci uzeli novi kredit koji ide na teret Grada Banje Luke.

Finansijski izvještaj za 2011. godinu pokazao je da je gubitak "Toplane" nešto veći od 12 miliona KM, a kad se saberu gubici iz svih prethodnih godina "minus" je čak oko 53 miliona KM, ili iznad vrijednosti osnovnog kapitala 9,8 miliona KM.

Radna grupa, koju je imenovao gradonačelnik Dragoljub Davidović, konstatirala je da toplifikacioni sistem u Banjoj Luci zbog svoje veličine i broja i potrošača nema alternativu i da je potrebno osigurati sredstva od 32,2 miliona KM.

Iz budžeta Grada tokom prva dva mjeseca ove godne "Toplani" su također odobrena sredstva od 5,8 miliona KM.