BiH
436

Produžen rok za okončanje studija sudentima, magistrantima i doktorantima

FENA
Poslanici Skupštine Kantona Sarajevo usvojili su danas Zakon o izmjenama Zakona o visokom obrazovanju.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Poslanik Demokratske fronte Marijo Vukasović kazao je da predložene izmjene Zakona o visokom obrazovanju uvažavaju princip da se studentima (dodiplomcima, postdiplomcija i doktorantima) priznaje pravo da mogu obnoviti jednom svaku godinu studija bez opasnosti da izgube status stečen prilikom upisa te da okončaju započeti studij po kojem su i započeli svoje obrazovanje.

Također je naglasio da se predloženim izmjenama zakona se produžava i rok za okončanje studija i precizno definiše za sve upisane studente.

"Rok za okončanje studija za dodiplomski studij bi se vezao za početak akademske godine - 30. septembra 2018. godine, dok bi se rok za okončanje magistarskog i doktorskog studija vezao za kraj kalendarske godine - 31.decembra 2018. godine, s obzirom na činjenicu da magistarski i doktorski studij ne počinju u istim terminima kao nastavni proces za dodiplomski studij", objasnio je Vukasović.

Također je naglasio da na svim fakultetima postoji značajan broj studenata koji nisu okončali započeti studij po tzv. starom sistemu studija.

Dodao je da prema podacima sa samo tri fakulteta, Stomatološki, Veterinarski i Fakultet zdravstvenih studija, još 648 studenata studira po starom sistemu studija.

"Ukoliko se ne produži zakonski rok za okončanje studija po starom sistemu studija, a koji je po važećoj zakonskoj regulativi 30. septembra 2015. godine, veliki broj studenata će biti u situaciji da pri kraju svog studija, u postupku ekvivalencije, budu upisani, zbog razlike u nastavnim planovima i programima), na neku od već završenih godina studija", naveo je Vukasović.

Istakao je da bi studenti bili izloženi dodatnim finansijskim opterećenjima, jer bi bili obavezni platiti godinu studija koju su "u principu" već bili položili.

"Osim za studente, ovo bi predstavljalo opterećenje i za fakultete, zbog obaveze da osiguraju dodatne infrastrukturne kapacitete za realizaciju nastavnog procesa (učionice, repromaterijal za praktičnu nastavu i slično), kao i angažovanje već preopterećenog akademskog osoblja", naveo je Vukasović.

Naglasio je da magistarski i doktorski studij po tzv. starom sistemu studija ne proizvodi za fakultete značajne terete i obaveze, jer se u pravilu radi o samostalnom naučno-istraživačkom radu, gdje kandidat, nakon odobravanja magistarske ili doktorske teze, s mentorom radi na izradi magistarskog/doktorskog rada.

Eventualno uvođenje tih kandidata u tzv. bolonjski sistem studija, rekao je Vukasović, značilo bi njihovo "uvođenje u učionicu", što opet zbog njihove brojnosti rezultira dodatnim finansijskim opterećenjima, kako za kandidate tako i za fakultete.

Za provođenje ovog Zakona nije potrebno planirati dodatna sredstva u Budžetu Kantona Sarajevo.