Potrebna skupštinska većina
0

Produžen rok manadaru HDZ-a BiH za sastav nove vlade

SRNA
Stipo Pelivan
Stipo Pelivan
Predsjedništvo Skupštine Livanjskog kantona odlučilo je na današnjoj sjednici da ranije predloženom kandidatu za mandatara nove vlade ovog kantona Stipi Pelivanu (HDZ BiH) bude produžen rok u kome treba da obezbijedi skupštinsku većinu i dostavi imena ministara.

Član Predsjedništva Kantonalne skupštine iz reda bošnjačkog naroda Jasenko Tufekčić rekao je novinarima da je Predsjedništvo danas dobilo pisanu garanciju HDZ-a BiH da je ova stranka obezbijedila skupštinsku većinu za novu vladu i da u okviru toga otvara međustranačke razgovore o podjeli resora i formiranju izvršne vlasti na kantonalnom nivou.

On je potvrdio da će Predsjedništvo Kantonalne skupštine 7. septembra održati novu sjednicu i izrazio nadu da će do tada Livanjski kanton dobiti novu vladu, te da će biti izabrani predsjedavajući novog saziva Kantonalne skupštine i svih skupštinskih tijela.

Predsjedništvo Skupštine Livanjskog kantona, koje je predložilo Stipu Pelivana za mandatara nove kantonalne vlade, ranije je dalo rok HDZ-u BiH da do 7. augusta obezbijedi skupštinsku većinu i dostavi imena ministara za sastav nove vlade, ali taj rok ova stranka nije ispoštovala. HDZ 1990 ranije je za mandatara predložio svog kandidata Nediljka Rimca, predsjednika Vlade Livanjskog kantona u prethodnom mandatu.