Zločini protiv stanovništva Sarajeva
0

Produžen pritvor Ranku Boljaku

FENA
Kantonalni sud u Sarajevu produžio je pritvor Ranku Boljaku, optuženom za zločine protiv stanovništva u Sarajevu.

Slobodan Nikolić, tajnik Kantonalnog suda u Sarajevu, kazao je da je Boljaku pritvor produžen za dva mjeseca i može trajati do 18. januara 2012. godine.

“Pritvor je produžen jer se radi o posebno teškom krivičnom djelu, koje se ponavljalo duži period na okrutan i bešćutan način u vanrednim okolnostima. Za djelo za koje se tereti optuženi može se izreći kazna od deset i više godina zatvora. Postoji opasnost da bi po puštanju optuženog na slobodu moglo doći do narušavanja javnog reda i mira”, kazao je Nikolić.

Prema optužnici Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, Boljak je optužen za fizičko zlostavljanje, nečovječno postupanje i protivzakonito zatvaranje civila na području Ilidže i Semizovca 1992. i 1993. godine.

Boljak je optužen da je, kao pripadnik Ilidžanske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), 19. maja 1992. na području općine Ilidža, uniformiran i naoružan, zaustavio konvoj s civilima i iz njega izdvojio nekoliko muškaraca.

“Izdvojio je muškarce koji su bili vozači konvoja te ih fizički zlostavljao, nakon čega su ovi muškarci nezakonito sprovedeni i zatočeni u Policijskoj stanici Ilidža”, navodi se u optužnici.

Kako se dalje navodi u optužnici Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, Boljak je u januaru i februaru 1993. godine, uniformiran i naoružan, došao u naselje Semizovac i iz logora “Planjina kuća”, gdje su bili zatočeni civili nesrpske nacionalnosti, izdvojio desetak osoba, te ih fizički zlostavljao, nakon čega su nezakonito odvođeni na prisilne radove.

Boljak je uhapšen 19. oktobra na području općine Istočna Ilidža i od tada se nalazi u pritvoru, prenosi BIRN -Justice Report.