BiH
0

Produžen pritvor Gašiju i šestorici

FENA
Vrhovni sud FBiH donio je rješenje kojim se za tri mjeseca produžava pritvor Muhamedu Ali Gašiju i šestorici osumnjičenih za pripadništvo zločinačkoj organizaciji, saznaje Fena u Vrhovnom sudu. Istovremeno, odlukom Suda ukinut je pritvor osumnjičenom Sinanu Ljuci.

Pritvor Muhamedu Ali Gašiju i njegovom bratu Azizu, te Mirsi Krasniću, Edinu Hoti, Muharemu Čauševiću, Amiru Kasumiću i Enginu Prohi, određen je radi bojazni da bi boravkom na slobodi mogli utjecati na svjedoke a time i na tok krivičnog postupka te zbog sigurnosti građana.

Prema obrazloženju odluke suda, pritvor prvoj trojici - braći Gaši i Mirsi Krasniću određen je i zbog opasnosti njihovog bjekstva.

Mjeru produženja pritvora zatražio je federalni tužitelj.

Muhamed Ali Gaši i sedmorica osumnjičenih terete se za zelenašenje, ucjene i nasilničko ponašanje i ugrožavanje sigurnosti.

Muhamed Ali Gaši, u međuvremenu, osumnjičen je i za sudjelovanje u ubistvu Ramiza Delalića Ćele, 12. juna 2007. godine u Sarajevu, te za pokušaj ubistva Amira Pašića Faće, zašto su uz Gašija osumnjičeni Lirim Bitići i nepoznate osobe.