BiH
0

Produžen mandat misije OESS-a do kraja naredne godine

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović potvrdio je da je Predsjedništvo BiH donijelo danas odluku o produženju mandata Misije OESS u BiH do 31. decembra 2014. godine.

Na sjednici u Sarajevu, Predsjedništvo BiH je usvojilo odluku o pokretanju postupka za zaključivanje dva sporazuma koja se odnose na saradnju u procesu evropskih integracija sa Makedonijom i Srbijom.

Radmanović je, na konferenciji za novinare, podsjetio da je u ranijoj fazi BiH imala sličan sporazum sa Hrvatskom i smatra da je bitno ići ka usvajanju sporazuma koji su važni regionalno, ali i za evropski put BiH.

"U okviru današnje sjednice raspravljalo se o Memorandumu o razumijevanju između Vijeća ministara BiH i Vlade SAD-a o razvojnoj saradnji za period 2012. do 2016. godine. To je okvirni Memorandum koji je potpisan i za druge sporazume koji BiH ima sa različitim institucijama, prije svega sa USAID-om", rekao je Radmanović.

Predjedništvo BiH donijelo je i odluku o postavljanju vojnih lica na formacijska mjesta u Ministarstvu odbrane BiH nakon godinu dana što su te pozicije popunjavali vršioci dužnosti na najznačajnijim dužnostima u Oružanim snagama BiH.

Oružane snage imaju 13 generala od kojih je 12 u operativnim strukturama i jedan na poziciji generalnog inspektora Oružanih snaga.

"Od tih generala jednog smo imenovali ranije i ostalo je 12 mjesta za koje smo čekali da dobijemo saglasnost od NATO štaba Sarajevo i Eufora. Proces je trajao dugo, imenovali smo 11 generala, a za 12-og nismo dobili saglasnost i to ćemo sačekati", rekao je Radmanović.

Današnjom odlukom imenovani su general-major Anto Jeleč na dužnost načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, brigadni general Mirko Tepšić na dužnost zamjenika načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH za operacije, brigadni general Senad Mašović na dužnost zamjenika načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH za resurse, kao i brigadni general Dragan Vuković na dužnost komandanta Operativne komande Oružanih snaga BiH.

Prema odluci Predsjedništva BiH komandant Komande za podršku Oružanih snaga BiH je Husein Tursunović, a na dužnost zamjenika komandanta Komande za podršku oružanih snaga BiH za operacije i obuku imenovan je general Marko Stojčić.

Današnjom odlukom Predsjedništva BiH na dužnost zamjenika komandanta Komande za podršku Oružanih snaga BiH za resurse imenovan je brigadir Gojko Knežević, za komandanta 5. pješadijske brigade imenovan je brigadir Kena Dautović, dok je za komandanta 6. pješadijske brigade imenovan brigadir Radovan Ilić, a za generalnog inspektora u generalnom inspektoratu Ministarstva obrane BiH imenovan je brigadir Enes Huseinović.

Po proceduri parlament BiH treba da potvrdi odluku Predsjedništva BiH o imenovanju generala.