BiH
38

Prodavači kurbana nezadovoljni lokacijom: Više ima nas nego kupaca

Piše: M. N.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Svake godine u Sarajevu se organizuje prodaja kurbana koji se, prema vjerskim običajima, kolju prvi dan Kurban bajrama. Ove godine, prodavačima kurbana na području općine Novi Grad je prvi put data samo jedna lokacija za držanje i prodaju kurbana. Zbog toga su, ističu, veoma nezadovoljni.

"U Sarajevu sam više od 40 godina. Kurbani su se prodavali pored Vijećnice, na Podhrastovima, Bjelavama, Kovačima i svi su mogli doći. Starije osobe sada ne mogu doći jer im je ova lokacija daleko i nije povezana gradskim prevozom. Ljudi se dodatno izlažu troškovima za prevoz. Zbog toga smo u ova četiri dana prodali vrlo mali broj kurbana", rekao nam je jedan od prodavača dok je drugi rekao kako ima više njih nego kupaca.

Prodavači ističu da je lokacija u Halilovićima loša jer, kako kažu, kurbani ne mogu biti na čvrstoj betonskoj podlozi.

"Načelnici općina su napravili genocid napravivši ovo. Pomjerili su nas iz Buća Potoka gdje je bilo zelenilo. Svi su tu mogli doći, blizu javni gradski prevoz, a sada osim što plaćaju kupci da dođu do nas, plaćaju i za prevoz kurbana 20 KM", kazao je jedan od prodavača za naš portal.

Ističu kako je prodat vrlo mali broj kurbana, te da misle kako će dosta njih ostati. Cijena je kod sviju ista, jedna kilogram košta 5 KM.

"Nemamo gdje ni jesti ni popiti kafu jer nam je sve udaljeno od ove lokacije i ne smijemo tako dugo ostaviti životinje. Samo molimo Boga da ne padne kiša", dodao je.

Prodaja kurbana vrši se svaki dan od ranih jutarnjih sati pa do 17:00 sati.