BiH
9

Prodate životinje još u Pionirskoj dolini, čekaju se nalazi o zdravstvenom stanju

Piše: I. P.
Sredinom januara Pionirska dolina prodala je 15-ak životinja koje će u svoje nove domove otići nakon potvrde o dobrom zdravstvenom stanju.

Kako je za Klix.ba rekao veterinar u Pionirskoj dolini Vedad Škapur, rezultati testova koje je sproveo Veterinarski fakultet još uvijek nisu dostavljeni tako da životinje još uvijek borave pod okriljem zoološkog vrta.

"Mi smo dobili odobrenje za prodaju i ništa nije sporno, a Uprava za inspekcijske poslove KS je kasnije izdala mjere za vađenje krvi kako bi životinje sa veterinarskim certifikatom i pasošima mogle biti transportovane novim vlasnicima", rekao je Škapur.

S obzirom na to da bez potvrda o stanju životinja Škapur nije mogao špekulisati o datumu trasporta životinja, kontaktirali smo Hajrudina Beširovića sa Veterinarskog fakulteta, koji je potvrdio da bi rezultati testova krvi mogli biti gotovi danas ili sutra, a gotovo sigurno tokom ove sedmice.

"Puno je testova koji su se morali obaviti za različite bolesti u zavisnosti od toga gdje će koja životinja živjeti", rekao je Beširović za Klix.ba.

Ukoliko negativni rezultati testova budu dostavljeni zoološkom vrtu, za očekivati je da će životinje u najkraćem roku biti proslijeđene novim vlasnicima.

Od prodaje životinja Pionirska dolina će zaraditi blizu 20.000 KM.