Kiša može spasiti novu sjetvu
0

Prodanović: Zbog suše podbacilo oko 60 posto roda

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Na parcelama Poljoprivrednog dobra „Semberija“ rod svih kultura zbog suše je podbacio za oko 60 posto, rekao je Srni tehnički direktor ovog dobra Radomir Prodanović.

Prodanović je istakao da je riječ o kukuruzu, soji, sjemenskom suncokretu, krmnom bilju i ostalim kultura koje su proljetos zasijane.

On je napomenuo da će projekat navodnjavanja, čije su pripreme u toku i koji bi trebalo da uskoro zaživi na ovom dobru, obezbijediti da dio površina bude kvalitetnije i sigurnije snabdjeven vodom.

Prodanović je naglasio da je na parcelama Poljoprivrednog dobra u toku dorada sjemenske pšenice i ječma na jesenjem oranju, te skidanje soje sa 156 hektara.

„Suša je učinila svoje i kiša trenutno može pomoći samo za sljedeću proizvodnu sezonu. Očekujemo da padne nešto više kiše da bi nam bilo omogućeno dalje oranje i pripreme za sjetvu ozimih kultura“, rekao je Prodanović.

Navodeći da je, između ostalog, u planu sjetva uljane repice na 298 hektara, Prodanović je rekao da je uvjeren da to neće biti moguće ispuniti iz objektivnih razloga, zbog suše i loših uslova za pripremu sjetve.

Kada je riječ o stočarstvu, Prodanović je naveo da je pripremljeno oko 300 vagona silaže i ocijenio da će sa kulturama koje su skinute sa oranica i koje će tek biti uspjeti da se podmiriti stočni fond na Poljoprivrednom dobru.

„Očekujemo da će manja količina ostati kao tržišni višak. Nažalost, vremenske prilike su učinile da nemamo ove godine mogućnost da ponudimo veće količine za tržište“, rekao je Prodanović.

Na Poljoprivrednom dobru „Semberija“ za jesenju sjetvu planirano je 900 hektara pšenice, od čega oko 70 hektara sjemenske, i 200 hektara ječma.