međunarodne posmatračke misije u
9

Prodanović učestvuje u nadgledanju izbora u Srbiji

FENA
Lazar Prodanović
Lazar Prodanović
Član delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini OSCE-a (PS OSCE), Lazar Prodanović će u okviru međunarodne posmatračke misije učestvovati u nadgledanju izbora u Republici Srbiji.

Posmatračka delegacija Parlamentarne skupštine OSCE-a, koja broji 36 članova, će u Beogradu održati sastanke sa političkim kandidatima, predstavnicima nevladinih organizacija i međunarodnim ekspertima, a nakon toga, na dan izbora, 6.maja boraviti u različitim regionima Srbije.

"Nadgledanje izbora je važno za zemlju u kojoj se održavaju izbori kako bi se stvari učinile transparentnim, ali i za nas pomatrače da možemo prenijeti predstavnicima međunarodne zajednice koji je stepen demokratije u Srbiji”, rekao je Prodanović.

Delegaciju PS OSCE-a na izborima u Srbiji predvodi Mateo Mekacci iz Italije, dok je predsjedavajući OSCE-a, Eamon Glimore zadužen da u svojstvu specijalnog kordinatora dostavi postizbornu izjavu.

Parlamentarci će pomoći da se napravi OSCE-ova ocjena o ispravnosti održanih izbora i o tome da li je Srbija ispunila svoje obaveze na osnovu Dokumenta iz Kopenhagena iz 1990. godine, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.