BiH
0

Prodali više od 300 kg elektro i drugog materijala koji su ukrali

FENA
Pripadnici Policijske stanice Doboj 2, uhapsili su tri osobe zbog osnova sumnje da su izvršili više krivičnih djela oštećenje ili uništenje javnih uređaja i krivičnih djela krađe na štetu ''Željeznica RS-a'' AD Doboj.

Slobode su lišeni: E.K. (1985.) iz Mravića, općina Doboj-Jug u Federaciji BiH; M.O. (1973.) i R.B. (1974.), oba iz Šija, općina Tešanj u FBiH, koji su otkriveni kada su iz betonskih kanalića, koji se nalaze pored željezničke pruge Doboj - Maglaj, pokidali i otuđili elektrokablove putem kojih se vrši prespajanje skretnica na željezničkom kolosijeku.

Prilikom uočavanja policije, izvršioci su počeli bježati, nakon čega su brzom intervencijom pripadnika Policijske stanice Doboj 2, odmah lišeni slobode.

U blizini lica mjesta pronađeno je vozilo ''golf'' koje je korišteno za prijevoz otuđenih predmeta, a koje je vlasnik A.J. (1986.) iz Potočana, općina Doboj, uz određenu novčanu naknadu, ustupao na korištenje izvršiocima.

Nakon izvršene kriminalističke obrade, utvrđeno je da su E.K., M.O. i R.B., zajedno s još dvije osobe: S.K. (1963.) iz Pridjela i R.O. (1958.) iz Jelaha, općina Tešanj, na sličan način, više puta otuđivali elektrokablove i druge predmete (tegove i sl.), koje su kasnije prodavali preduzećima za otkup sekundarnih sirovina na području općine Tešanj i Doboj.

Do sada je utvrđeno da su izvršioci u toku ove godine navedenim preduzećima prodali više od 300 kg otpadnog materijala koji potječe iz krivičnih djela.

Pripadnici PS Doboj 2 lišili su slobode S.K., a PU Tešanj je R.O. lišio slobode.

Nakon izvršene kriminalističke obrade ovih pet osoba je, uz saglasnost tužioca, pušteno na slobodu, a nakon dokumentovanja, protiv njih će Okružnom tužilaštvu Doboj biti podnesen izvještaj o izvršenim krivičnim djelima oštećenje ili uništenje javnih uređaja i krađe, dok će protiv A.J. biti podnesen izvještaj o izvršenom krivičnom djelu pomaganje.