BiH
66

Prodaje se Hotel Igman, početna cijena 5 miliona KM

Klix.ba
Hotel Igman (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Hotel Igman (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Vlada Kantona Sarajevo je na danas održanoj sjednici donijela Odluku kojom je zadužila Kantonalnu agenciju za privatizaciju da, u ime KJP ZOI‘ 84 OCS d.o.o. Sarajevo, preduzme sve potrebne radnje u vezi prodaje Hotela "Igman" s pripadajućim zemljištem.

Prodaja će se izvršiti metodom neposredne pogodbe, po početnoj cijeni od 5.000.000 KM, koja je utvrđena u skladu s Odlukom Nadzornog odbora preduzeća ZOI‘ 84 OSC d.o.o. Sarajevo o prodaji Hotela "Igman" u postupku male privatizacije.

Ponuđač koji ponudi najveću cijenu bit će proglašen pobjednikom po Javnom pozivu. Pristigle ponude ispod utvrđene početne cijene neće se razmatrati, niti vrednovati. Ponuđači su dužni dati pismenu izjavu da će u objektu obavljati hotelsko-ugostiteljsku ili sportsko-rekreativnu djelatnost.

Na današnjoj sjednici Vlada je prihvatila Izvještaj o radu sa finansijskim izvještajem Kantonalnog zavoda za pružanje besplatne pravne pomoći Kantona Sarajevo za prošlu godinu i uputila ga u skupštinsku proceduru.

U prošloj godini ovaj zavod je registrovao novih 3.216 korisnika, a trend rasta broja korisnika besplatne pravne pomoći nastavljen je i u ovoj godini. Tokom pomenutog perioda u radu je bilo ukupno 1.777 predmeta. Sud je donio 235 rješenja o postavljenju, odnosno angažovanju uposlenika Zavoda kao branitelja za odbrane po službenoj dužnosti u krivičnim i prekršajnim postupcima, čime su ostvarene uštede u Budžetu Kantona Sarajevo u iznosu od 238.000 KM. Kod ovih postupaka značajan je procent riješenosti predmeta i on kod krivičnih predmeta iznosi 43,33 posto, dok kod prekršajnih iznosi 81,67 posto riješenih predmeta.

Zabilježen je i značajan broj oslobađajućih presuda u navedenim predmetima, i to pet u krivičnim i 19 u prekršajnim predmetima, dok su samo u dva predmeta izrečene kazne zatvora jer se radilo o višestrukim povratnicima u činjenju krivičnih djela.

Ministar pravde i uprave KS Mario Nenadić podržao je i pohvalio rad ovog zavoda, te skrenuo pažnju na važnost da se socijalno ugroženim kategorijama iz reda boračke populacije omogući širi pristup besplatnoj pravnoj pomoći jer su, kako je istakao, nažalost i dalje prisutna brojna neriješena pitanja u redovima ove populacije. Predložio je da se analizira mogućnost dorade pravne regulative u ovom smislu.