BiH
0

Prodaje se baklja sa Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu

Piše: J. H.
Na ebay.com, najvećoj svjetskoj aukcijskoj internet stranici, prodaje se baklja sa Zimskih olimpijskih igara, koje su se 1984. godine održale u Sarajevu. Uz baklju, anonimni vlasnik prodaje i olimpijski dres sa brojem 79.

Početni iznos koji vlasnik iz Konjica traži za baklju je 4.449 dolara, a aukcija se završava večeras prije ponoći. U Olimpijskom komitetu BiH kažu da su već ranije u nekoliko navrata vidjeli slične prodaje na internetu, pa čak i u antikvarnicama.

"Tih baklji za olimpijadu napravljeno je oko 1.000 komada. Mnoge su dijeljene kao suvenir nosiocima baklje. Ona baklja sa kojom je Sandra Dubravčić zapalila plamen nalazi se u vlasništvu kompanije Grizelj. Ona je napola izgorjela. Kod nas u muzeju su tri originalne. Pošto je plamen išao širom Jugoslavije u dva smjera, mnogi nosioci plamena dobijali su kao poklon takve baklje", kazao je za portal Klix.ba Edin Numankadić, direktor Olimpijskog muzeja.

Naš sagovornik kaže da mnogi koji su na ovaj način došli do olimpijske baklje, danas ih žele prodati.

"Na Čaršiji, u jednoj antikvarnici, takva replika baklje proizvođača Mizuno prodaje se za 600 maraka. Ove stvari se već treći put ponavljaju", dodao je Numankadić.

Osim baklje i dresa, korisnik pod šifrom abha1405 prodaje još neke olimpijske suvernire, kao što su zastavica, medalja učešća, značka...