BiH
54

Prodaja životinja iz Pionirske doline: Cilj je osloboditi prostor za nabavku novih vrsta

Anadolija
Kantonalno javno komunalno preduzeće "Park" donijelo je odluku o prodaji određenog dijela životinja iz zoološkog vrta Pionirska dolina, a jedan od ciljeva je i oslobađanje prostora u Pionirskoj dolini za nabavku novih vrsta.

Naime, uprava ovog preduzeća odlučila se na prodaju životinja koje se na ovim prostorima mogu uzgajati kao domaće. Prodaja uključuje jedno škotsko govedo, tri labuda, četiri lame, dva poni konja i 14 komada jelena lopatara, javlja Anadolija.

Vedad Škapor, voditelj veterinarske službe u Zološkom vrtu Pionirska dolina, za Anadoliju je kazao da se radi o prodaji životinja koje se na ovim prostorima mogu uzgajati kao domaće, kao što su konji, goveda, labudovi te da je to inače praksa na ovim prostorima. 

Naglasivši da je cilj prodaje jednog dijela životinja i oslobađanje prostor u Pionirskoj dolini u smislu nabavke novih životinjskih vrsta i racionaliziranja ishrane, Škapur je kazao kako nisu tačne tvrdnje da se ove životinje prodaju zbog nemogućnosti brige o njima. 

"Mi u preduzeću 'Park' smo napravili racionalizaciju na svim poljima. Odlučili smo se na prodaju određenog broja životinja s tim da ne ugrozimo naše matično stado. Dakle, građani koji dođu da pogledaju jelene lopatare, ne moraju gledati 30 jelena na jednom mjestu već ih može biti i 15", kazao je Škapur te naglasio da se ni u kom slučaju ne radi o prodaji takozvanih egzotičnih životinja poput majmuna, lavova, medvjeda, antilopa ili zebri. 

On je rekao da će posjetioci Pionirske doline imati priliku i dalje vidjeti životinjske vrste koje su uključene u prodaju te dodao da je taj "višak" životinja ranije doniran u zološke vrtove dok su postojali u Banjoj Luci i Tuzli. 

Škapor je dodao da će u narednom perodu na internet stranici preduzeća kao i na socijalnim mrežama biti izložene nove životinjske vrste tako da će građani imati priliku predložeti koje od njih će biti kupljene za Pionirsku dolinu.

Građani koji žele kupiti neke od navedenih životinja imaju priliku pogledati ih u Pionirskoj dolini do 14. januara, a prodaja i preuzimanje životinja će biti obavljeni 16. januara.