Tuzla
0

Prodaja zaplijenjene imovine poreznih obveznika

FENA
Porezna uprava Federacije BiH - Kantonalni porezni ured Tuzla sutra će izvršiti javnu prodaju zaplijenjene imovine zbog izmirenja dužnih poreza devet poreznih obveznika u ukupnom iznosu od 990.648,28 KM.

Kako je saopćeno iz Porezne uprave FBiH, putem javne aukcije izvršit će se prodaja zaplijenjene imovine poreznih obveznika - "Solar cerade“ doo Gračanica i "Jasterm“ d.o.o Kalesija.

Ukoliko nakon završene prve aukcije ostane imovina koja nije prodata, bit će održana i druga aukcija, pola sata nakon završetka prve.

Predmet javne aukcije poreznog obveznika "Solar cerade“ doo Gračanica je teretno motorno vozilo čija je procjenjena vrijednost 18.000 KM, a poreznog obveznika "Jasterm“ d.o.o Kalesija su tri teretna vozila i jedno putničko u ukupnoj vrijednosti od 84.782,30 KM.

U direktnoj prodaji koja će biti održana istog dana bit će ponuđena imovina poreznih obveznika "Ajamerc“ d.o.o. Lukavac, "Autodijelovi“ str Tuzla, "Kešet“ d.o.o Tuzla, "Kipovi komerc“ d.j.l Tuzla, "Kokovita“ P.Z. Gračanica, "Rudmont“ d.o.o Živinice, "Pitur“ d.o.o Kalesija.

Predmet direktne prodaje su elektromaterijal i oprema, autodijelovi, namještaj, poslovna zgrada, kao i putnička i teretna vozila.

U skladu sa Zakonom o Poreznoj upravi FBiH i drugim podzakonskim aktima naplata porezne obaveze koju porezni obveznik nije izmirio u propisanim rokovima vrši se pljenidbom pokretne i nepokretne imovine, a zatim prodajom zapljenjene imovine i to putem javne aukcije i direktnom prodajom, a u cilju izmirenja dužnih javnih prihoda.

Porezna uprava FBiH će u okviru svojih redovnih aktivnosti, a u skladu sa Zakonom o Poreznoj upravi FBiH, nastaviti sa postupcima prinudne naplate dužnih obaveza iz cjelokupne imovine dužnika, kao krajnje mjere u svim slučajevima, nakon što se iscrpe svi načini naplate poreznih obaveza koje nisu izmirene u propisanim rokovima.