Proces za zločine u Krajini
0

Pročitani iskazi bivših zatočenika

FENA
Na suđenju za ratne zločine u Bosanskoj krajini Tužilaštvo BiH je pročitalo iskaze triju bivših zatočenika u logorima u Bihaću i Cazinu, koji su u međuvremenu preminuli, prenosi BIRN.

Državni tužilac Dubravko Čampara pročitao je iskaze Nikole Stojanovića, Branislava Kalaša i Marinka Kosa, bivših pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) koji su tokom istrage kazali da su ih zarobili i tukli pripadnici Armije BiH (ABiH).

Za pomaganje i podstrekavanje zatvaranja civila i pripadnika vojske i policije Republike Srpske u zatočeničke objekte u Bihaću, Cazinu i Bosanskom Petrovcu od februara 1994. do februara 1996. godine terete se Mehura Selimović, Adil Ružnić i Emir Mustafić.

U optužnici stoji da je Selimović bio referent za kontraobavještajne poslove, referent operativca i zamjenik načelnika Odjeljenja službe vojne bezbjednosti Petog korpusa, Ružnić pomoćnik komandanta za poslove bezbjednosti i referent operativca istog odjeljenja, dok je Mustafić bio pripadnik Vojne policije Petog korpusa.

U iskazu Nikole Stojanovića iz februara 2008. stoji da su ga u septembru 1995. s još nekoliko saboraca u šumi kod Bihaća uhapsili pripadnici Petog korpusa ABiH te odveli u kasarnu "27. juli", gdje je tučen i ispitivan.

Odbrane su navele da Stojanovićev iskaz nije istinit i vjerodostojan, jer je u suprotnosti s iskazima drugih svjedoka, te jer mu je istražitelj sugerirao šta će odgovoriti.

Branislav Kalaš je u iskazu od marta 2008. također kazao da su ga zarobili pripadnici Petog korpusa te da je prvo bio pritvoren u Bihaću, a zatim u Cazinu, gdje ga je ispitivao Mehura. On je tada naveo da mu je najgore bilo kad je išao na razmjenu, jer su ga pripadnici ABiH udarali kundacima pušaka, nogama i rukama.

Marinko Kos, treći preminuli svjedok Tužilaštva BiH, u izjavi koju je dao 20. maja 2005. naveo je da je nakon zarobljavanja najviše boravio u kasarni "27. juli" u Bihaću, gdje ga je primio oficir Ružnić.

"Odveden sam u prostoriju gdje je bilo još 20 vojnika VRS-a i tu su nas tukli pripadnici Armije BiH. Prebijanje je trajalo 15 dana", kazao je tada Kos.

Na ovom ročištu planirano je i saslušanje Sretka Sušića, koji je odbio svjedočiti jer smatra da bi ponovni razgovor o ratnim dešavanja doveo do pogoršanja njegovog zdravstvenog stanja.

Sudsko vijeće je naredilo da neuropsihijatar izvrši vještačenje Sušića, nakon čega će odlučiti da li će on svjedočiti.

Suđenje se nastavlja 18. novembra, kada će biti saslušan još jedan svjedok Tužilaštva BiH.