BiH
137

Pročitajte šta o pretresu Klixa piše u odluci Vijeća Općinskog suda u Sarajevu

Piše: E. F.
Rješenje Općinskog suda u Sarajevu (Foto: Klix.ba)
Nakon što je Općinski sud u Sarajevu uvažio žalbu pravnog tima portala Klix.ba kojom je ujedno naloženo i vraćanje izuzetih stvari u pretresu našega portala 29. decembra prošle godine, u nastavku vam donosimo šta tačno stoji u odluci Vijeća ovoga suda.

Sudeći prema rješenju koje je danas donijelo Vijeće Općinskog suda u Sarajevu, a koje su činile sutkinje Melika Murtezić, Elvira Begović te Sanela Rondić pretresi koji su obavljeni prostorijama portala Klix.ba zapravo predstavljaju načelno kršenje Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Naredba o pretresu nije bila zakonita

"Sudija za prethodni postupak prilikom donošenja naredbe o pretresu nije izvršio preispitivanje uslova neophodnih za mogućnost zadiranja u prava zagarantovana Evropskom konvencijom odnosno naredba ne sadrži obrazloženje osnova kao ni svrhu pretresanja. Naredba koja djeluje prema određenim licima mora da sadrži minimum konkretnog obrazloženja koje se ogleda u vjerovatnoći da će se nešto pronaći", stoji u obrazloženju odluke Vijeća Općinskog suda u Sarajevu,

U nastavku obrazloženja se i dalje navodi da sudija za prethodni postupak, Igor Todorović, nije postupak donošenja naredbe o pretresima proveo u skladu sa relevantnim zakonskim odredbama jer nije bilo dovoljno osnovane sumnje da se kod osumnjičenih nalazi učinitelj, saučesnik, tragovi krivičnog djela ili predmeti važni za postupak.

Dokazi Tužilaštva KS nisu dovoljni

Također, Vijeće je ocijenilo da ni dokazi koje je Tužilaštvo Kantona Sarajevo priložilo uz prijedlog za izdavanje naredbe za pretres nisu dovoljni da za zaključak ima dovoljno osnovane sumnje da će se u prostorijama Klixa pronaći uređaji kojima je moguće neovlašteno snimati kao, posebni softveri kao ni originalni izvorni snimak razgovora predsjednice Vlade RS-a Željke Cvijanović.

Policajci neosnovano zaključivali

Naime, sudu je dostavljen policijski izvještaj iz koga proizlazi da se iz razgovora sa direktorom portala Klix.ba Dariom Šimićem i urednikom Jasminom Hadžiahemtovićem, zaključuje da imaju sposobnosti i opremu za izvršenje ovog krivičnog djela kao i montiranje pomenutih zapisa uz pomoć posebnog tonskog programa.

"Vijeće cijeni da je ovaj zaključak neutemeljen i proizvoljan.Tužilaštvo nije ovakve tvrdnje potkrijepilo drugim dokazima", stoji u rješenju suda.

Također, Vijeće cijeni da su pomenutom naredbom preširoko obuhvaćeni predmeti koji se imaju izuzeti jer se u naredbi kaže kako se imaju izuzeti svi predmeti pronađeni u objektu, a koji se mogu dovesti u vezu sa navedenim krivičnim djelom.

Na koncu, Vijeće je utvrdilo da je donošenje naredbe o pretresu bilo protivno odredbama Zakona o krivičnom postupku u FBiH ali i Evropske konvencije o ljudskim pravima te da se zbog toga nije upuštalo u ocjenu ostalih uslova koji se odnose na legitiman cilj.

Podsjećamo, pretresi na portalu Klix.ba uslijedili su nakon što je naš portal objavio snimak na kojem premijerka RS-a Željka Cvijanović govori o "kupovini" zastupnika u Narodnoj skupštini RS-a radi formiranja parlamentarne većine u ovom entitetu. Naime, Klix.ba je ovaj snimak objavio 15. novembra, nakon čega su počeli pritisci na našu redakciju.

Tako su se direktor pravnog lica Intersoft d.o.o. Dario Šimić i glavni i odgovorni urednik portala Klix.ba Jasmin Hadžiahmetović našli u središtu istrage Specijalnog tužilaštva Republike Srpske pod sumnjom da su počinili krivično djelo neovlašteno prisluškivanje i tonsko snimanje.