Haris Silajdžić
0

Procenat zastupljenosti Hrvata u MVPBiH u skladu s Ustavom

FENA
Povodom izjava člana Predsjedništva BiH Željka Komšića da su „Hrvati u MVPBiH u neravnopravnom položaju“ oglasio se Ured predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića.

Saopćenje je popraćeno detaljnim tabelama nacionalne strukture u MVPBiH (s imenima i oznakom nacionalne strukture), kako u sjedištu, tako i u DKP mreži Bosne i Hercegovine.

U saopćenju se kaže:

"Ustav BiH nalaže da sastav uposlenih u institucijama BiH odražava sastav naroda BiH, te se za ove potrebe koristi popis stanovništva iz 1991. godine. Po tom popisu, procenat Bošnjaka je 43.4%, Srba 31.2%, Hrvata 17.3%, a ostalih 8.1%.

Analiza strukture zaposlenih u MVPBiH dokazuje da procenat Hrvata u svim slučajevima, uključujući najodgovornije pozicije, zadovoljava ili prevazilazi procenat koji nalaže Ustav BiH. Po sistematizaciji, procenat Hrvata među pomoćnicima ministra je 25%. Po stvarnom stanju, koje uključuje vršioce dužnosti, procenat Hrvata na tim pozicijama je 50% još od maja 2007. godine.

Od sedam načelnika samostalnih ureda, koji direktno odgovaraju ministru, dva, odnosno 28.5% su pripadnici hrvatskog naroda. Od pet ambasadora at large, koji također direktno odgovaraju ministru, dvije pozicije, odnosno 40%, su rezervisane za Hrvate. Pozicije ministra-savjetnika i savjetnika, najviše diplomatske pozicije nakon ambasadora, su popunjene osobama hrvatske nacionalnosti u 18.68% slučajeva. Konačno, ukupan procenat Hrvata zaposlenih u MVPBiH je 19.55%.

Što se tiče DKP mreže, procenat ambasadora hrvatske nacionalnosti je 24%, generalnih konzula 33.3%, a ministara-savjetnika, koji su u pravilu zamjenici ambasadora, 23.3%. Štaviše, u svim slučajevima u kojim postoje više od tri pozicije u DKP mreži, procenat Hrvata prevazilazi procenat koji nalaže Ustav BiH, osim u slučaju II sekretara (14.29%), tehničkog sekretara (15.38%), te vozača/vozača-domara (15.5%)".

Što se tiče tvrdnje Željka Komšića da Hrvati nisu zastupljeni na tri rukovodeće pozicije u MVPBiH (ministar, zamjenik, sekretar), ta mjesta nisu raspoređena između tri konstitutivna naroda u čak pola ministarstava BiH, iz prostog razloga što je BiH, na insistiranje međunarodne zajednice, davno ukinula sistem „tri potpisa,“ te sekretare pretvorila u državne službenike koji se ne mogu mijenjati kada se promijeni sastav Vijeća ministara. Primjera radi, u Ministarstvu prometa i komunikacija BiH, ministar je Hrvat, a zamjenik ministra i sekretar iz reda srpskog naroda. Slična situacija je i u Ministarstvu sigurnosti i Ministarstvu pravde. MVPBiH, međutim, prednjači u odnosu na ova ministarstva jer su tri rukovodeće pozicije popunjene pripadnicima tri različita naroda: Ministar iz reda ostalih, zamjenica iz reda srpskog naroda, a sekretar je Bošnjak.

Predsjedavajući Silajdžić ostaje opredijeljen za ravnopravnu raspodjelu pozicija u BiH, pogotovo u slučaju hrvatskog naroda kao najmalobrojnijeg naroda, ali podsjeća da se ova pitanja moraju voditi činjenicama, a ne proizvoljnim i potpuno neprovjerenim navodima", kaže se u saopćenju Ureda predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.