Obuka osoblja u toku
49

Probni popis stanovništva BiH od 15. do 29. oktobra

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Probni popis stanovništva u BiH bit će održan od 15. do 29. oktobra, najavio je danas direktor Agencije za statistiku BiH Zdenko Milinović.

Milinović je nakon razgovora sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom i direktorom EUROSTAT-a Peterom Everersom izjavio je da je definisan popisni instrumentarij za probni popis i može se naći na web-stranici Agencije za statistiku BiH.

"Sve greške koje pokaže probni popis, mi ćemo poslije ispraviti u instrumentariju. Treba uvažiti činjenicu da 20 godina nismo imali popis i da nemamo mogućnost da se poredimo sa nekim prethodnim rezultatima", naglasio je Milinović na konferenciji za novinare u Sarajevu.

On je naveo da je u toku obuka osoblja koje će raditi, a da je naredne sedmice predviđena obuka državnih i entitetskih instruktora.

Prema riječima Milinovića, za sve učesnike u pripremi i realizaciji popisa najvažnija je dosljedna primjena i poštovanje Zakona o popisu stanovništva BiH.

Direktor EUROSTAT-a Peter Everers uvjeren je da će probni popis biti održan u planiranom terminu i da će se na osnovu njega doći do relevantnih podataka.

Everers je istakao da će pilot popisa isplivati mnogo pitanja na koja će se morati naći odgovor da bi popis stanovništva prošao na najbolji način.

"Analize moraju biti urađene na najbolji način da bi se omogućilo donošenje najboljih rješenja za sam popis u aprilu", istakao je Everers.

On je dodao da će Agencija za statistiku nakon pilot popisa morati da obavi analizu, a EUROSTAT da da ocjenu.

Na današnjem sastanku razgovarano je o napretku koji je postignut u protekla dva-tri mjeseca i o budućnoj saradnji i aktivnostima koje će provoditi do početka decembra.