BiH
122

Problemi vrtića Kids Land: Inspektorica vikala i tražila kafu u fildžanu, direktorica tvrdi da posluju legalno

Piše: A. B.
Vrtić Kids Land (Foto: Facebook)
Vrtić Kids Land (Foto: Facebook)
Privatni sarajevski vrtić Kids Land prema navodima komisije Prosvjetno-pedagoškog zavoda Kantona Sarajevo (PPZ KS) ne obavlja posao u skladu sa zakonom, dok direktorica vrtića Amela Čengić tvrdi suprotno. Ona ističe kako se želi narušiti ugled ove odgojne ustanove i zatvoriti je. U razgovoru za Klix.ba Čengić je kazala kako je prije dva dana doživjela neugodnosti od savjetnice za predškolski odgoj Ismete Brajlović koja je došla u kontrolu vrtića u ime PPZ-a.

Direktorica Čengić dostavila nam je dokumentaciju o radu i poslovanju vrtića u čiju validnost sumnjaju službenici PPZ-a, a koji potvrđuju saglasnost Vlade Kantona Sarajevo i Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade za osnivanje vrtića u julu prošle godine.

Službenica PPZ-a na nekorektan način provjeravala rad vrtića

"Netačni i nekorektni navodi iz vrtića Kids Land u javnost su počeli izlaziti kada je Upravni odbor dužnosti razriješio direktoricu Elmu Džafić koja se žalila Ministarstvu i PPZ-u na naš, navodno nezakonit rad i nedolično ponašanje prema djeci, iako je ona ukrala pečat firme. Od tada traju pritisci na vrtić, a prije dva dana nas je posjetila savjetnica za predškolski odgoj PPZ-a Ismeta Brajlović koja se krajnje neprimjereno ponašala prema meni i osoblju vrtića. Čim je došla krenula je s komentarima i neprimjerenim stavom pozdravljajući nas sa 'selam alejkum' iako je znala da pokušavamo njegovati multikulturalnost u vrtiću. Napala nas je i zbog lika Harryja Pottera na posteru kazavši kako je neprimjeren za vrtić, a kada smo joj kafu poslužili u šoljicama, tražila je fildžan", kaže direktorica Čengić.

Dodaje kako se vrijeđanje i vikanje službenice Brajlović tu nisu zaustavili jer je tražila dokumentaciju i uvid u finansijsko stanje vrtića na što, ističe Čengić, nije imala pravo. Direktorica nam objašnjava kako sve odgajateljice u vrtiću imaju završenu adekvatnu stručnu spremu i apsolutno su kompetentne za rad s djecom.

"Diplome i uvjerenja dovoljno govore o našem osoblju. Vjerovatno su joj smetala imena odgajateljica koja rade u vrtiću kao što su Nina ili Esmeralda. Sve vrijeme je vikala i nalazila konstantne zamjerke na rad vrtića. Za rješenje problema nam je predložila da uradimo isto što su Švrakići za Wogoland te da sve prepustimo bošnjačkoj ustanovi 'An-Nur' jer tamo ljudi odlično znaju raditi svoj posao“, navodi Čengić koja obratila se Ministarstvu obrazovanja, Vladi KS-a i PPZ-u da utvrdi da li je službenica Brajlović korektno obavljala svoj posao kada je vršila kontrolu vrtića.

Direktorica Kids Landa se žalila na nezakonit rad službenice PPZ-a (Foto: Klix.ba)
Direktorica Kids Landa se žalila na nezakonit rad službenice PPZ-a (Foto: Klix.ba)

Izvještaj će pokazati stvarno stanje u vrtiću Kids Land

Savjetnica za predškolski odgoj PZZ-a Ismeta Brajlović za naš portal je kazala kako trenutno priprema izvještaj o radu vrtića koji će u narednim danima dostaviti ministru Elviru Kazazoviću i u kojem će biti iznesena istina o radu vrtića.

"Nisam se ponašala nekorektno kada sam došla u vrtić, znam raditi svoj posao i tako je od 1994. godine. Nisam otišla samovoljno, nego su me po zahtjevu bivše direktorice Džafić poslali da provjerim navode i rad vrtića. U njemu nije baš sve sjajno kao što se javnosti predstavlja. Izvještaj će pokazati pravu istinu, a mnogi će se onda razočarati“, prokomentirala je službenica PPZ-a Ismeta Brajlović.

Da vrtić posluje sasvim legalno i korektno kazao nam je ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS-a Elvir Kazazović, dodajući kako je Vlada KS na čelu s premijerom Elmedinom Konakovićem prošle godine izdala dozvolu za rad.

Saglasnost za osnivanje vrtića Kids Land (Foto: Klix.ba)
Saglasnost za osnivanje vrtića Kids Land (Foto: Klix.ba)

"Vrtić posluje i radi sasvim legalno, iako je bilo ličnih sukoba između radnice koja je otpuštena i sadašnje Uprave. Radnica Amila Hasečić je otpuštena jer je maltretirala jedno dijete, što su zabilježile nadzorne kamere i ona se sada pokušava osvetiti sadašnjoj direktorici Ameli Čengić dovodeći inspekcije i različite vrste kontrola u vrtić. Na njegov rad do sada se zaista nije niko žalio, a još uvijek čekamo izvještaj PPZ-a", kazao je Kazazović.

Iz Zavoda i dalje tvrde da su utvrđene brojne nepravilnosti, a izvještaj PPZ-a će pokazati stvarno stanje.