BiH
0

Problemi u zdravstvu: KCUS u gubitku 15,7 miliona KM, višak radnika u Domu zdravlja

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo nakon pauze razmatrali su izvještaje o radu 14 kantonalnih ustanova iz oblasti zdravstva za 2012. godinu.

"Klinički centar Univerziteta u Sarajevu i Javna ustanova Opća bolnica Prim. dr. Abdulah Nakaš u prošloj godini su poslovali negativno. KCUS je napravio gubitke od 15,7 miliona KM, a Opća bolnica 900.000 KM", rekao je kantonalni ministar zdravstva Eldar Lokmić.

Ostale zdravstvene institucije u prošloj godini su poslovale pozitivno iako, kaže, postoje problemi poput viška radne snage, što je slučaj kod Domova zdravlja.

To su JU Zavod zdravstvenog osiguranja KS, JU Psihijatrijska bolnica KS, JU Zavod za javno zdravstvo KS, JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS, JU Zavod za zdravstvenu zaštitu zaposlenika MUP-a KS, JU Zavod za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva KS, JU Zavod za zaštitu zdravlja studenata Univerziteta u Sarajevu, JU Zavod za alkoholizam i druge toksikomanije KS, StomatološkI fakultet sa klinikama, JU Zavod za sportsku medicinu KS i JU Zavod za medicinu rada KS.

Uz usvajanje ovih izvještaja Lokmić je predložio da budu usvojene preporuke sanacionog plana.

Također, povukao je tačke 26. i 36. dnevnog reda sjednice, odnosno Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Program rada Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo za 2013. godinu i Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju JU Apoteke Sarajevo za 2012. godinu sa Odlukom Upravnog i Nadzornog odbora o usvajanju Izvještaja, Neovisnim revizorskim mišljenjem, kao i Mišljenjem Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo i Mišljenjem Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo.