BiH
40

Problemi u saobraćajnoj signalizaciji: Zeleni val ne radi na nekoliko raskrsnica u Sarajevu

Piše: A. B.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U posljednjem periodu zeleni val u glavnom gradu Bosne i Hercegovine nije u funkciji na nekoliko raskrsnica, kazali su za Klix.ba iz firme STEP koja je zadužena za projektiranje, montažu, ispitivanje i puštanje semafora u funkciju.

Naime, na semaforima na tri raskrsnice u gradu je promijenjeno vrijeme uključivanja zelenog svjetla, što u Sarajevu izaziva velike gužve u saobraćaju.

Iz STEP-a ističu da probleme vozačima najviše stvaraju gužve na raskrsnici u ulici Hiseta na Marijin Dvoru u pravcu Skenderije i Maršala Tita u pravcu Ilidže.

"Kvar je nastao na sistemu za upravljanje svjetlosnom signalizacijom, što je dovelo do problema u koordinaciji semafora na određenim raskrsnicama. Pregorio je modem, a Ministarstvo saobraćaja KS je našoj firmi naložilo da na nekim rasksrsnicama uspostavi zeleni val gdje ga do sada nije bilo, a na drugim ukine, a sve dok se problem ne riješi", navode iz STEP-a.

Iz firme koja je zadužena za održavanje cijelog semaforskog sistema u Sarajevu, kazali su nam da rade sve na otklanjanju ovog problema nastalog na centrali za automatsko upravljanje saobraćajem.

Zbog ovog problema u saobraćaju, mnogi vozači posljednjih dana se susreću s velikim gužvama i zastojima u saobraćaju, a Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) KS zbog ovoga problema je angažiralo saobraćajnu policiju na svim većim raskrsnicama u gradu.