Senad Šepić
0

Problemi socijalne isključenosti mogu rezultirati većim problemima

FENA
Problemi socijalne isključenosti, pogotovo u vremenu ekonomske krize, sigurno mogu rezultirati i većim problemima, upozorio je danas u Sarajevu zamjenik ministra civilnih poslova BiH Senad Šepić na otvaranju dvodnevne konferencije "Šta da se radi? Socijalna uključenost i civilno društvo - praktični koraci".

Konferenciju je organizirao Nezavisni biro za humanitarna pitanja (IBHI), u saradnji s Fondom Otvoreno društvo i Švicarskom agencijom za razvoj i saradnju (SDC). Podršku organizatorima je pružila i Direkcija za ekonomsko planiranje BiH.

Po Šepićevim riječima, konferencija bi trebalo da pomogne da se problemi s kojima se BiH suočava riješe na najbolji način.

  • Problemi socijalne isključenosti, pogotovo u vremenu ekonomske krize, sigurno mogu rezultirati i većim problemima i zato konferencija treba da ponudi odgovore kako bi s najboljim rješenjima i praksama mogli da ih riješimo, rekao je Šepić.

On je naveo da je u Ministarstvu civilnih poslova puno projekata i akcija kojima se rješevaju problemi o kojima se raspravlja na konferenciji, od programa socijalne uključenosti djece do uključivanja Roma, a u toku je izrada strategije zapošljavanja u BiH, koja kao jednu od glavnih tema ima jednak pristup prilikom zapošljavanja za sve.

  • Mislim da ćemo s programima koje imamo u Ministarstvu civilnih poslova i Vijeću ministara dati najbolje moguće odgovore, kazao je Šepić.

Kada je u pitanju Evropska socijalna povelja, Šepić navodi da oni koji treba da je implementiraju zbog problema koji postoje u zemlji ne uspijevaju da to rade na najbolji mogući način. Dodao je kako je ovih dana u toku usvajanje i drugih zakona koje trebaju urediti ovu oblast, a Ministarstvo civilnih poslova će BiH učiniti sve što može kako bi se izašlo iz tih problema.

Švicarski ambasador u BiH Rolf Lenz najavio je da će Švicarska nastaviti podršku BiH i to na nivou od 17 miliona eura godišnje.

Fokus te pomoći bit će ekonomski i socijalni razvoj da bi se popravili uvjeti života svih ljudi, a posebno najranjivijih grupa.

Zbog aktualnog ekonomskog pada potrebno je da se na rješavanju pitanja socijalne uključenosti država snažno angažira, u saradnji s nevladinim sektorom i poslovnom zajednicom, smatra ambasador Lenz.

  • Nas zanima snažno društvo koje se odgovorno odnosi prema svojim građanima. Švicarska vlada će i ubuduće podržavati ovaj proces i brzo očekuje njegove rezultate, rekao je.

Na konferenciji su predstavljene i dvije publikacije. Jedna nosi isti naziv kao i konferencija, "Šta da se radi? Socijalna uključenost i civilno društvo - praktični koraci". Radi se o knjizi u kojoj su predstavljeni radovi nekih od učesnika konferencije. Druga je brošura "118 miliona koraka do saradnje", u kojoj su predstavljena izdvajanja vladinog za nevladin sektor u BiH u 2008. godini.