BiH
3

Problemi sa grijanjem škole u Visokom riješeni inicijativom građana, čeka se ministarstvo

Piše: M. S.
Vipromo.ba
Vipromo.ba
Osnovna škola "Safvet Beg Bašagić" iz Visokog donedavno je imala neuslovne prostorije za rad zbog čega su skratili vrijeme nastave. Problem je privremeno riješen inicijativom jednog roditelja, a iz nadležnog ministarstva su poručili da će ga ubrzo potpuno riješiti.

Ova škola donedavno nije imala grijanje, a djeca su učila u hladnim prostorijama. Kako je grijanje u školama u kantonalnoj nadležnosti, roditelji su pisali nadležnom ministarstvu, upozoravajući da su postojale najave o spuštanju temperatura i da se trebalo pripremiti za ovu situaciju.

"Djeca sjede u hladnim prostorijama koje imaju vanjske temperature, za koje bi trebalo da znate kolike su. Časovi jesu skraćeni, ali ni u kom slučaju to nije opravdanje da se djeci 'krade' nastava i još da sjede u hladnim i neuslovnim prostorijama za rad sa svojim učiteljima i nastavnicima", naveli su roditelji.

Iz škole su za Klix.ba rekli da je problem privremeno riješen tako što je jedan od roditelja posredstvom svoje privatne firme osigurao lož ulje za zagrijavanje škole.

"Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona nas je obavijestilo da će nam isporučiti lož ulje koje je odobreno za našu školu", rekli su iz škole.