Parlament FBiH
0

Problemi s novom tehnologijom glasanja

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Dnevni red današnje sjednice Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, koji je utvrđen nakon gotovo četiri sata od njenog početka, dopunjen je u odnosu na najavljeni neuobičajeno velikim brojem tačaka koje su predložili poslanici.

Izvještaj o radu javnih preduzeća uvršten je na inicijativu Zahida Mustajbegovića Daje iz poslaničkog kluba Stranke za Bosnu i Hercegovinu, informacija o kreditu sa Sudijskom Arabijom na inicijativu Vjekoslava Mandića iz koalicije koju predvodi Hrvatska demokratska zajednica, dok je poslanik Ibrahim Nadarević iz Stranke demokratske akcije inicijator dopune koja se odnosi na informaciju o procesu imenovanja novog federalnog ministra prostornog uređenja nakon što je dosadašnji ministar Salko Obhođaš podnio neopozivu ostavku.

Informacija o poslovanju Hrvatskog telekoma Mostar i BH Telecoma Sarajevo također je naknadno u dnevnom redu na zahtjev šefa poslaničkog kluba koalicije koju predvodi Hrvatska demokratska zajednica Mate Franjičevića, a poslanica Demokratske narodne zajednice Hafeza Sabljaković zatražila je, što je uvaženo, da dnevni red bude dopunjen informacijom o stanju u zdravstvu Federacije.

Inicijativi poslanika Damira Mašića iz Socijaldemokratske partije BiH nije udovoljeno, a on je tražio da se na ovoj sjednici raspravlja i o izvještaju odgovarajuće radne grupe koji je već ranije dostavljen u Parlament a odnosi se na fenomen poznat pod nazivom "dvije škole pod jednim krovom".

Osim značajnih dopuna dnevnog reda u odnosu na najavljeni, ovo zasjedanje karakterišu i tehnički problemi vezani za nedavno uvođenje elektronskog načina glasanja poslanika.

Naime, poslanik Ibrahim Nadarević prigovorio je da rezultati glasanja elektronskom tehnologijom ne odgovaraju stvarnom stanju, što je, tvrdi, primijećeno više puta otkako je uvedena.

On je čak predložio vraćanje na stari sistem glasanja dizanjem ruku, a potom je iz odgovarajuće tehničke službe svim poslanicima objašnjeno da je nova tehnologija izuzetno osjetljiva, zbog čega dolazi do prividnih grešaka i što iziskuje povećanu pažnju kod rukovanja sistemom.

Sjednica je u toku.