BiH
98

Problem pretilosti kod djece u BiH sve izraženiji

Piše: M. H.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Skoro dvije trećine bh. građana ima problem s viškom kilograma. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, prema broju pretilih osoba Bosna i Hercegovina je na šestom mjestu u svijetu, a na drugom u Evropi.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana djeteta danas je u osnovnoj školi Sjenjak u Tuzli organizovana interaktivna prezentacija rezultata Istraživanja o ishrani među djecom svih dobnih skupina.

Grupa učenika iz OŠ Sjenjak u saradnji s Udruženjem "Zemlja djece u BiH" učestvovala je u konceptu programa koji promoviše zdrav stil života pod sloganom "Zdrava hrana svakog dana", s ciljem buđenja svijesti mladih naraštaja o važnosti zdrave ishrane i uopćeno zdravog načina života.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Elma Devedžić, savjetnica u Udruženju Zemlja djece u BiH, navodi da današnja prezentacija povodom Međunarodnog dana djeteta, s ciljem promovisanja dječijih prava na zdrav život i zdravu ishranu, podrazumijeva prezentovanje podataka Zavoda za javno zdravstvo TK, koji se tiču najnovijih pokazatelja, načina i navika ishrane djece školske dobi.

"Danas smo obilježili Međunarodni dan djeteta na način da promovišemo zdrave stilove života, prije svega zdravu ishranu, s obzirom na poražavajuće pokazatelje, da smo po broju pretilih osoba šesti u svijetu, a drugi u Evropi", izjavila je Melisa Grebović, koordinatorica Udruženja Zemlja djece u BiH.

Energetska vrijednost namirnica koje djeca unose nije adekvatna za dječiju dob, ocijenila je, dodavši da u anketama na pitanje da li razmišljaju o tome šta jedu, većina najmlađe populacije je odgovorila da ne razmišlja o tome.

Određeni broj djece je istakao da se nezdravo hrani.

Nutricionistica dr. sci. Marizela Šabanović održala je predavanje učenicima osvrnuvši se na preporučenu ishranu za djecu u osnovnim školama, vodeći računa pri tome o prosječnom kućnom budžetu.

Prema mišljenju nutricionistice Marizele Šabanović, stanje u BiH kada je o prehrani riječ je vrlo alarmantno, kako za najmlađu populaciju, tako i za stariju. Ona naglašava da je školski uzrast djece period intenzivnog rada i razvoja i da se u njemu trebaju desiti sve intervencije.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

U izjavi za Klix.ba ona navodi da je u BiH sve više djece pretilo, dodavši da djeca jedu brzu hranu i ono što im se nudi kao dostupno.

Pretilost kod djece se još istražuje, tvrdi ona, istaknuvši da je prema podacima koji postoje, više od 20 posto djece u adolescentskoj dobi pretilo, dodavši da u BiH još uvijek nema globalnih istraživanja.

Ona naglašava da je rizik pretilosti za odraslu dob zapravo pretilost u djetinjstvu. Dodaje da dijete navike nosi iz kuće, tako da bi roditelj trebao biti primjer svom djetetu, jer dijete gleda, dijete ne sluša.

Ona savjetuje da treba pokrenuti dijete, jer pravilna prehrana bez tjelesne aktivnosti neće puno pomoći, a današnja djeca previše vremena provode u sjedećem položaju.

Savjetuje da se u ishranu djece mora uvesti dovoljno voća i povrća, čak pet porcija na dan, zatim mliječni proizvodi, te proteini iz mesa ribe, piletine, jaja. Tvrdi da djeci treba stvoriti naviku da nose voćnu užinu u torbi od kuće, te im razvijati svijest o tome šta su čips, brza hrana... navesti dijete da samo shvati da to nije dobro.

Učenicima u školi podijeljena je zdrava dnevna užina preporučena od nutricioniste.

Prema rezultatima Istraživanja Zavoda za javno zdravstvo TK o ishrani među djecom svih dobnih skupina jedno od pedesetero djece (3,2%) mlađe od pet godina starosti u FBiH je pothranjeno, od čega 2% umjereno, dok je 1,2% klasifikovano kao ozbiljno pothranjeno, dječaci više nego djevojčice.

Ukupno 14,5% djece je zaostalo u rastu ili je suviše nisko za svoj uzrast, podjednako dječaci i djevojčice. Skoro 5 % (4,6%) djece zaostaje u tjelesnoj masi u odnosu na uzrast, tj. mršava su, nešto više dječaci nego djevojčice. U FBiH je skoro 18% (17,7%) preuhranjene djece, tj. svako peto dijete mlađe od pet godina je preuhranjeno. Čak 31,2% djece uzrasta od 5 do 10 godina je prekomjerno teško, 13,3% gojazno. Dok je 22,3% djece uzrasta od 10 do 15 godina prekomjerno teško, a 3,9% gojazno.