Konferencija u Sarajevu
0

"Problem je nedostatak kapaciteta i prenatrpanost zatvora u BiH"

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Evropska unija (EU) i Vijeće Evrope (VE) organizirali su danas u Sarajevu konferenciju na temu Rukovođenje zatvorima u BiH, kako naprijed. Ovim skupom obilježena je uspješna implementacija drugog zajedničkog programa u oblasti reforme zatvorskog sistema u BiH (sistema izvršenja krivičnih sankcija).

Radi se o projektu vrijednom 788.376 eura, od čega je EU osigurala 600.000 eura.

Kako je istaknula specijalna predstavnica generalnog sekretara VE Caroline Ravaud, konferencija u Sarajevu završni je skup u sklopu jednoipogodišnjeg programa realiziranog pod nazivom "Efikasno upravljanje zatvorima u BiH", a s ciljem dostizanja evropskih standarda u sektoru izvršenja krivičnih sankcija.

Ravaud je u izjavi za medije, datoj u pauzi skupa, ocijenila kako su ključni problemi koji i nadalje opterećuju zatvorski sistem u BiH "prenatrpanost odnosno preopterećenost zatvora i nedostatak zatvorskih kapaciteta za ranjive kategorije zatvorenika kao što su maloljetnici, žene, ovisnici, ili osobe s mentalnim poremećajima".

Na značaj stvaranja pretpostavki za unapređenje zatvorskog sistema u BiH ukazao je pomoćnik ministra pravde BiH za izvršenje krivičnih sankcija Mustafa Bisić, potcravajući obavezu BiH da vlastite propise uskladi s revidiranim Evropskim zatvorskim pravilima iz 2006. godine, uključujući uvođenje novih zakonskih rješenja radi poboljšanja uvjeta za smještaj zatvorenika/pritvorenika u BiH i viši stepen poštivanja ljudskih prava.

Podsjetio je da je PSBiH u 2009. godini usvojila Izmjene i dopune Zakona o izvršenju krivičnih sankcija, čime su u domaće zakonodavstvo ugrađena nova evropska pravila te stvoreni uvjeti za normativno zaokruživanje sistema izradom odgovarajućih podzakonskih akata.

Prema Bisićevim riječima, u sklopu spomenutih aktivnosti pristupilo se i realizaciji projekta adaptacije objekta bivše Psihijatrijske klinike na Sokocu za forenzičke bolesnike, koji zatvorske kazne služe u posebnim uvjetima, odnosno pod odgovarajućim medicinskim nadzorom.

Ovaj zavod za forenzičku psihijatriju mogao bi, kako se očekuje, biti stavljen u funkciju već početkom naredne godine, a u njemu bi bili smješteni zatvorenici koji su krivična djela počinili u stanjima smanjene ili bitno smanjene uračunljivosti, kao i neuračunljive osobe.

U sklopu spomenutog programa realizirana je 61 projektna aktivnost u kojima je sudjelovalo 417 djelatnika nadležnih institucija odnosno zatvorskih zavoda, a uporedo s tim promovirano je i uvođenje alternativnih, vanzavodskih mjera i sankcija.

Na konferenciji su istovremeno predstavljeni rezultati šest različitih projektnih inicijativa koje su poduzete na planu obuke zatvorskog osoblja, analize postojećih propisa o mentalnom zdravlju, tretmana ranjivih kategorija zatvorenika, uvođenja modernih informacionih tehnologija u zatvorske sisteme i standardizacije zatvorske inspekcije.