BiH
50

Problem ilegalnih taksista u Sarajevu ne jenjava, za deset mjeseci kažnjeni s više od pola miliona KM

Piše: A. B.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Problem ilegalnih taksista kojih je iz dana u dan sve više na području Kantona Sarajevo još uvijek nije riješen. Institucije ne mogu mnogo učiniti kada je riječ o ovom pitanju i ne uklanjaju s ulica ilegalne taksiste u onoj mjeri u kojoj bi trebale.

Ilegalni taksisti na području KS nerijetko građane odvoze i s registriranih taksi stajališta, uz oprez jer ih kažnjavaju pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP KS). U slučaju zaustavljanja ilegalnog taksi vozila, kazna slijedi i vozaču i osobi koja koristi usluge navedenog.

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove (KUIP), iako svakodnevno djeluje na terenu, ne može mnogo učiniti s obzirom na svakodnevno povećanje broja ilegalnih taksi vozila na ulicama.

U periodu od januara do oktobra 2016. godine prioritetna programska orijentacija Inspektorata saobraćajne i cestovne inspekcije KUIP-a je bila usmjerena na vršenje cjelodnevnih inspekcijskih nadzora u oblasti javnog vanlinijskog prijevoza i putnika taksi prijevozom u Kantonu Sarajevo. Zbog prirode inspekcijskih nadzora kontrolama uvijek prisustvuju i policijski službenici MUP-a KS koji pružaju asistenciju inspektorima.

"Prema zbirnim podacima mjesečnih izvještaja Inspektorata saobraćajne i cestovne inspekcije KUIP- a, od početka ove godine u oblasti taksi prijevoza su izvršene ukupno 2.793 inspekcijske kontrole. Zbog kršenja odredbi Zakona o taksi prijevozu KS inspektori su za deset mjeseci rada izdali 1.058 prekršajnih naloga u iznosu od 523.200,00 KM, donijeli 43 rješenja o nalaganju mjera te 36 vozila privremeno isključili iz saobraćaja. Podnijeli su i 39 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka pred nadležnim sudom. U odnosu na planiran broj nadzora, predviđen Programom rada Inspektorata, u posmatranom periodu izvršeno je 996 inspekcijskih nadzora više od planiranog, što u postocima iznosi 66,40 posto", navode za Klix.ba iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

Osim toga, policijski službenici MUP-a KS u skladu sa svojim ovlastima datim Zakonom o taksi prijevozu KS, dostavili su Inspektoratu 136 službenih zabilješki sačinjenih prilikom kontrole taksi vozila. Na osnovu obrađenih službenih zabilješki saobraćajni inspektori su izdali 113 prekršajnih naloga i Sudu podnijeli 12 zahtjeva za pokretanje prekršajnih postupaka te izrekli kazne u iznosu od 60.600,00 KM.

Zbog povećanog broja taksi prijevoznika u KS i nerješavanja problema, nedavno su svi članovi Udruženja taksi vozača Sarajevo svojim vozilima krenuli ka centru grada kružeći glavnim ulicama. Situacija je dovela do saobraćajnog kolapsa, a legalni taksisti u Sarajevu su na ovaj način željeli izraziti svoje nezadovljstvo.

Iz Ministarstva saobraćaja KS su skrenuli pažnju građanima da prilikom korištenja taksi usluga, a radi svoje sigurnosti, koriste usluge prijevoznika čija vozila imaju TA registarske oznake, kao i vidno istaknute oznake na vozilima.