Milan Bogdanić
0

Problem dobijanja informacija o masovnim grobnicama

FENA
Institut za nestale osobe BiH i dalje se suočava s problemima dobijanja informacija o lokacijama masovnih grobnica u BiH, izjavio je danas član Kolegija direktora Instituta Milan Bogdanić.

Bogdanić je u pauzi proširene sjednice Savjetodavnog odbora Instituta za nestale osobe BiH rekao da je vjerodostojno od 25 do 30 posto od ukupnog broja dostavljenih informacija tom tijelu.

Ponovio je da se u 11 centara za obdukciju i identifikaciju u BiH nalaze posmrtni ostaci više od 4.000 ekshumiranih neidentifikovanih osoba, a još se traži oko 8.000 nestalih.

„Identifikacija pronađenih posmrtnih ostataka bit će rješavana prioritetno s ciljem ubrzavanja procesa identifikacije“, najavio je Bogdanić.

Tokom prošle godine Institut je pronašao 1.524 ljudska skeletna ostatka iz 16 masovnih i 164 pojedinačne grobnice te identifikovao 1.009 nestalih osoba.

Rukovodilac Operativnog tima za traženje nestalih lica RS-a Goran Krčmar istakao je u izjavi novinarima da je Institut za pet mjeseci rada identifikovao 600 bošnjačkih žrtava, a samo osam srpskih i da je ta činjenica dala pravo porodicama da reaguju na rad Instituta i da traže od Vlade RS-a da reagira.