BiH
0

Prlićeva i Stojićeva odbrana traže odgode rokova za žalbe

FENA
Odbrane bivšeg premijera takozvane "Herceg-Bosne" Jadranka Prlića i bivšeg ministra odbrane Brune Stojića zatražile su odgodu roka za podnošenje najave žalbe zbog toga što presuda nije objavljena na engleskom jeziku što predstavlja povredu njihovih prava, objavio je u četvrtak Haški sud ICTY.

"Odbrane smatraju da je u interesu pravde da se produži rok za podnošenje najavi žalbi na 60 dana od dana objave engleskog prijevoda presude jer je to primjereno vrijeme za pripremu smislene najave žalbe", navodi se u podnesku dviju odbrana.

Prlićevi i Stojićevi advokati smatraju da bi primjenom postojećih pravila po kojima bi najavu žalbe morali podnijeti u roku od 30 dana bila povrijeđena njihova prava na vođenje postupka na jeziku koji razumiju i prava na dovoljno vremena za pripremu odbrane.

Odbrane temeljem pravila Haškog suda moraju u roku od 30 dana od izricanja prvostepene presude najaviti žalbu i u njoj precizno navesti na koje elemente presude namjeravaju podnijeti žalbu te naknadno ne smiju nadopunjavati žalbu izvan tog okvira.

Dvije odbrane u podnesku upozoravaju da je 30 dana premali rok za analizu presude koja broji 2629 stranica.

Šestorica bivših čelnika Hrvata iz BiH osuđena su prošle sedmice na kazne zatvora od 10 do 25 godina zbog zločina nad muslimanima tokom rata u BiH koje su osmislili u okviru udruženog zločinačkog poduhvata.

Bivši predsjednik vlade takozvane "Herceg Bosne" Jadranko Prlić nepravomoćno je osuđen na 25 godina zatvora, bivši ministar odbrane Bruno Stojić i bivši načelnici Glavnog stožera HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20 godina zatvora, bivši zapovjednik vojne policije Valentin Ćorić na 16, a načelnik Ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić na 10 godina zatvora.