Šestoaprilska nagrada
0

Priznanje generacijama historičara za polustoljetni rad

FENA
Šestoaprilska nagrada je prije svega priznanje svim generacijama historičara koji su u pola stoljeća rada Instituta ostali vjerni osnovnim vrijednostima historijske nauke, izjavio je za Fenu direktor Instituta za istoriju Sarajevo doc. dr. Husnija Kamberović u povodu odluke Gradskog vijeća Sarajeva da vrijedno priznanje dodijeli ovoj naučnoj ustanovi.

Kamberović kaže da je malo institucija koje su pred velikim i burnim izazovima 20. stoljeća očuvali profesionalno dostojanstvo poput Instituta za istoriju.

  • Povijest koja se ovdje istraživala imala je uvijek samo jedan cilj - suočavanje s prošlošću. To smo mi smatrali našom profesionalnom obavezom, a svojim odnosom prema multikulturalnim, multireligijskim i društvenim vrijednostima naše zemlje, bez bilo kakvih ideoloških primjesa, smatrali smo da iskazujemo i svoj patriotizam. Iznad svega, ovu nagradu doživljavamo doista kao priznanje za naš profesionalni pristup istraživanju prošlosti, kazao je direktor Instituta za istoriju Sarajevo Husnija Kamberović.