BiH
0

Priznanja za najistaknutije prosvjetare u Goraždu: Najbolja nastavnica Rasema Ferhatović

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
Na svečanosti koju je povodom 5. oktobra, Međunarodnog dana učitelja organiziralo Ministarstvo obrazovanja BPK Goražde uručena su i prigodna priznanja najistaknutijim prosvjetnim radnicima.

Ove godine priznanje "Najistaknutiji nastavnik u BPK" dodjeljeno je Rasemi Ferhatović, nastavnici bosanskog jezika i književnosti koja posao prosvjetnog radnika radi više od tri decenije. Do priznanja su je dovele nastavne i brojne vannastavne aktivnosti i projekti u kojima je učestvovala.

"Kada radite posao koji volite, rezultati dođu sami po sebi. Lijepo je kad vaš rad prepoznaju i drugi, kolege, kolektiv pa i šira društvena zajednica", kaže Rasema Ferhatović, najistaknutiji nastavnik BPK u 2015. godini.

Uspjeh učenika najveće priznanje

Ovaj vid priznanja podsticaj je za jednog nastavnika da svoj posao radi još bolje. Za Rasemu je, kaže, najveća satisfakcija kada njeni učenici postignu uspjehe i odaberu pravi put.

Tokom dugogodišnjeg radnog vijeka bilo je mnogo lijepih ali i teških trenutaka. Nastavnica Rasema sa tugom pamti učenike čiji su životi ugašeni u ratnom vihoru. No čak i u to vrijeme bilo je svijetlih primjera. A prije rata učitelji, nastavnici i profesori su bili mnogo više cijenjeni dok su prosvjetari danas najčešće žrtve poremećenih društvenih vrijednosti.

Ove godine u BPK Goražde realizovat će se niz aktivnosti s ciljem da se skrene pažnja na prosvjetne radnike i ukaže na značaj obrazovanja kao temelja na kojem počiva svako drušvo.

Tokom svečanosti govorilo se o značaju rada nastavnika u društvu te je naglašeno da niti jedna profesija nema tako važne posljedice na budućnost društva, kao profesija prosvjetnog radnika.

Uloga nastavnika najvažnija

Čestike prosvjetnim radnicima uputili su i Damir Žuga, resorni ministar te Dika Makota, direktorica Pedagoškog zavoda BPK Goražde.

"Cilj nam je da u okviru obilježavanja 5. oktobra sve nastavnike, učitelje i odgajatelje izvučemo iz poluanonimnosti i da im damo značaj u društvu. Ponosan sam na sve kolege, prosvjetne radnike i čestitam im od srca ovaj dan te im želim puno zdravlja, sreće i uspjeha u radu", poručio je ovom prilikom Damir Žuga, kantonalni ministar obrazovanja.

Ministar Damir Žuga danas je uručio prigodna priznanja nominovanim odgajateljima, nastavnicima i profesorima koji su ispred škola i predškolskih ustanova u kojima rade proglašeni najistaknutijim.

Priznanja su dobili i Inra Durović, Selma Kamenica, Belkisa Vehabović, Melisa Kurtić, Sait Mujanović, Esad Šiljak, Mersudin Šišman, Feim Mujić, Meleća Franca, Abdulah Džiko, Safet Begović i Dževad Šivšić.

Njima je pored priznanja i simboličnih nagrada, uručen i po jedan primjerak knjige „Zločin nad djecom Goražda tokom opsade 1992-1995.“

Na području BPK Goražde ove školske godine niti jedan prosvjetni radnik nije proglašen tehnološkim viškom, a značajan broj nastavnika je dobio zaposlenje na neodređeno radno vijeme, rečeno je tokom svečanosti. Istaknuto je da će se i dalje raditi na poboljšanju uslova za teorijski i praktični rad u školama na području BPK Goražde.