Izložba u Parizu
0

Priznanja bh. inovatorima za očuvanje prirode

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Upravo u danima tokom kojih su poslanici francuske Narodne skupštine raspravljali o razvojnoj strategiji baziranoj na obnovljivoj energiji, bh. inovatori na 109. međunarodnoj izložbi inovacija u Parizu "Concours Lépine" predstavili su 10 inovacija od koji se šest odnosi na očuvanje prirode, saopćeno je iz Asocijacije inovatora BiH.
Vjerna ilustracija tog poređenja, kako se ističe, ogleda se u činjenici da su poslanici najveću pažnju posvetili korištenju energije vjetra, pa bi se moglo reći da je i takav "nacionalni trend" potakao članove žirija izložbe da zlatnu medalju dodijele upravo vjetroturbini čiji je autor Josip Bilić iz Livna.

"Brojni posjetioci izložbe, vidjevši na plakatu fotografiju turbine, pomislili su da se ona proizvodi i poželjeli su je kupiti. Nadati se je da će u doglednom vremenu turbina i biti na tržištu, jer i brojni poslovni ljudi iskazali su spremnost da investiraju u proizvodnju Bilićeve turbine", stoji u saopćenju bh. inovatora.

Još pet, od ukupno 10 bh. inovacija, u potpunom su skladu s ekološkim kriterijima očuvanja prirode.

Pavel Pavelka, iz Sarajeva, dobio je počasne medalje Udruženja francuskih inovatora i fabrikanata, AFFI, za inovacije za koje bi se moglo reći da su preuzete iz prirode, gotovo neprerađene: biološko đubrivo i antioksidant-detoksikant.

Bugojanac Sanel Alagić predstavio je tehnologiju za proizvodnju "običnog" kajmaka, s dodacima voća ili povrća, za što je dobio medalju AFFI-a.

U ekološki asortiman spadaju i inovacije Azre Hadžić iz Sarajeva (pazušni umetak-upijač znoja od pamuka i sličnih biorazgradivih materijala – bronzana medalja) i Milke Matešić iz Bihaća (prirodna pomada za liječenje psorijaze – medalja AFFI-a).

Dvije srebrene medalje odlaze u Banju Luku, jedna Vukosavi Božić (krevetna kada za održavanje higijene nepomičnih bolesnika) i srednjoškolcu Filipu Dujakoviću (prozorski držač građevinske skele).

Srebro je dobio i Sašenko Sadiković, iz Ljubuškog (uređaj za bušenje dublje od 12 km).

Doktori tehničkih nauka Omer Musić i Muradif Memić, iz Tuzle, nagrađeni su bronzanom medaljom za "ekspanzioni anker s drvenim umetkom“.