Porezna uprava FBiH
0

Privremeno zatvoren sarajevski Cafe 'Internet'

FENA
Inspektori Porezne uprave FBiH jučer su u popodnevnim i večernjim satima izvršili kontrolu objekata u kojima se priređuju posebne igre na sreću, odnosno neovlašteno drže aparati za klađenje, automati i druge naprave za igre na sreću i kontrolu pravnih subjekata koji se bave priređivanjem igara na sreću klađenjem - kladionica.

Od kontroliranih 20 objekata na području Kantona Sarajevo, Zeničko-dobojskog i Srednjobosanskog kantona privremeno je zatvoreno 14, od čega 13 objekata u kojima se priređuju igre na sreću, odnosno neovlašteno drže aparati za klađenje, automati i druge naprave za igre na sreću i jedno uplatno mjesto pravnog subjekta koje se bavi priređivanjem igara na sreću klađenjem (kladionica).

Kako je saopćeno iz Porezne uprave FBiH, u toku kontrola u 11 objekata inspektori su zatekli više od 40 aparata za igre na sreću i zabavnih igara.

Zbog postojanja indicija da se u objektima neovlašteno drže aparati, inspektori su privremeno zatvorili dva objekta koji su vlasnici prije kontrole zatvorili.

U Kaknju je privremeno zatvoreno šest objekata i to: Cafe bar "Sany”, Cafe slastičarica "Delfin”, Cafe bar "Tunis” i tri objekta bez naziva.

U Sarajevu je privremeno zatvoreno pet objekata: Cafe "Internet”, Cafe "Latino", dva objekta bez naziva, kao i jedno uplatno mjesto kladionice "Bet live”. U Visokom je privremeno zatvoren Fast food "Cangera”, a u Kiseljaku Cafe "Picolo” i jedan objekt bez naziva.

Objekti su privremeno zatvoreni zbog rada bez odobrenja za priređivanje igara na sreću Federalnog ministarstva finansija i rješenja općinskog organa za priređivanje zabavnih igara, odnosno neovlaštenog organizovanja igara na sreću i držanja aparata, kao i neprijavljenih radnika.

Poreznim obveznicima je privremeno zabranjeno obavljanje djelatnosti i izdati su prekršajni nalozi za učinjeni prekršaj.

U Poreznoj upravi FBiH naglašavaju da je zbog utvrđenih nepravilnosti rada bez odobrenja nadležnog organa, nezakonitog i neovlaštenog priređivanja igara na sreću i zabavnih igara upošljavanja neprijavljenih radnika od maja do decembra 2008. godine privremeno zatvoreno 390 objekata za koja vlasnici objekata nisu imali odobrenje Federalnog ministarstva finansija za priređivanje igara na sreću ni rješenje nadležnog općinskog organa.

Zbog sumnje da su vlasnici zatvorenih objekata podnosili lažne porezne prijave, počinili povrede poreznih zakona i počinili krivična djela porezne utaje protiv njih su u 267 slučajeva podneseni krivični izvještaji nadležnim kantonalnim tužilaštvima na postupanje.

Porezna uprava FBiH je Upravi za inspekcijske poslove FBiH dostavila spiskove poreznih obveznika koji su privremeno zatvoreni prilikom kontrole, kao i kompletirane spise predmeta koji se odnose na porezne obveznike kojima je privremeno zabranjen rad na nadležno postupanje i rješavanje.

Kako se ističe u saopćenju, Uprava za inspekcijske poslove u skladu sa Zakonom o inspekcijama ima nadležnost i ovlaštenje za privremenu obustavu poslovnih aktivnosti, zatvaranje objekata i privremeno oduzimanje, prodaju i uništenje proizvoda i drugih stvari i materijala za koje se u inspekcijskom nadzoru utvrdi da su protivpravno nastali ili namijenjeni prometu ili izvršenju radnji i poslova koji su u suprotnosti s propisima.

Ostaje da se sačeka da Uprava za inspekcijske poslove FBiH poduzme sve mjere iz svoje nadležnosti i o tome obavijesti javnost.

Porezna uprava FBiH će nastaviti rad na terenu i otkrivanju svih poreznih obveznika koji i dalje, na razne načine pokušavaju izbjeći plaćanje poreznih obaveza.

-Ponovo apelujemo na sve nadležne agencije za provođenje zakona, a prije svega policijske organe i druge nadležne inspekcijske službe, te tužilaštava i sudove na svim nivoima, da poduzmu mjere iz svoje nadležnosti, jer činjenica je da još postoji veliki broj objekata u kojima se drži značajan broj aparata za klađenje i aparata za igre na sreću neovlašteno, navodi Porezna uprava FBiH.

Dodaje da uvu pojavu neće moći zaustaviti bez saradnje i koordiniranih aktivnosti nadležnih institucija. Također, očekuju i pomoć građana koji mogu dati veliki doprinos u sprječavanju nezakonitosti u ovoj oblasti, navodi se u saopćenju Porezne uprave.