BiH
0

Privremeno zamrznut štrajk Sindikata Granične policije BiH

FENA
Štrajkački odbor Sindikata Granične policije BiH u proširenom sastavu s predstavnicima sindikalnih podružnica SGP sa svih graničnih prijelaza je donio odluku o privremenom zamrzavanju štrajka upozorenja i to na rok od 60 dana od dana donošenja Zakona o plaćama i naknadama zaposlenih u institucijama BiH.

U saopćenju ovog sindikata se navodi da je do tada Vijeće ministara BiH dužno da donese podzakonske akte koji reguliraju bitne dodatke na plaće uposlenih u Graničnoj policiji, a naročito odluku o načinu isplate putnih troškova za dolazak i odlazak s posla.

Rezultat ovakve odluke je postignuti sporazum s direktorom Granične policije BiH Vinkom Dumančićem koji podrazumijeva ispunjavanje tri bitna zahtjeva SGP-a upućena prema menadžmentu Granične policije BiH.

Jedan od zahtjeva je donošenje nove odluke GPBiH, koja podrazumijeva povećanje naknada na ime putnih troškova za dolazak i odlazak s posla svim uposlenim u GPBiH u iznosu od 30 posto u odnosu na visinu dosadašnjih naknada.

Zahtijeva se i donošenje odluke kojom će se Sindikat GPBiH obavezno uključiti u postupak izrade novog Pravilnika o unutarnjoj organizaciji GPBiH i kojom će biti uključen u postupak utvrđivanja platnih razreda za radna mjesta državnih službenika i zaposlenika.

Također se zahtijeva i postizanje dogovora da menadžment Granične policije BiH uputi zahtjev Vijeću ministara BiH da ono zatraži od parlamenta BiH izmjenu Zakona o plaćama i naknadama uposlenih u institucijama BiH u dijelu koji se odnosi na najniže koeficijente policijskih službenika i namještenika.

U saopćenju se navodi da će Sindikat Granične policije odmrznuti štrajk upozorenja, ukoliko se ne ispune njihovi zahtjevi dogovoreni s direktorom Granične policije BiH, a posebno ukoliko se odlukom Vijeća ministara BiH o naknadama troškova prijevoza ne bude vodilo računa o realnim troškovima dolaska i odlaska s posla uposlenih u GPBiH i ukoliko se u postupku donošenja ove odluke ne budu tražila mišljenja Sindikata GP.