BiH
6

Privremeno skladište radioaktivnog otpada odrediti izvan urbane sredine

FENA
Ilustracija: EPA
Ilustracija: EPA
Potpredsjednica Vlade Republike Srpske Srebrenka Golić razgovarala je sa direktorom Državne regulatorne agencije za radijacionu i nuklearnu bezbjednost (DARNS) Emirom Dizdarevićem o bezbjednosti privremenog zbrinjavanja radioaktivnog otpada na teritoriji BiH, saopćeno je iz Kabineta potpredsjednice Vlade RS.

Kao radioaktivni otpad, privremeno se skladište takozvani zatvoreni, potrošeni izvori koji ne izazivaju negativne posljedice po zdravlje ljudi (stari gromobrani, industrijski otpad, različiti rashodovani mjerni instrumenti, te medicinski otpad), navodi se u saopćenju.

Dogovoreno je da se potencijalno privremeno skladište obezbijedi u okviru neperspektivne vojne imovine, izvan urbane sredine i vodozahvatnih područja. Iz DARNS-a su naglasili da se u finansiranju skladištenja ove vrste otpada može očekivati pomoć od IAEA.

Na sastanku je posebna pažnja posvećena aktivnostima na sprečavanju izgradnje odlagališta nuklearnog i radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori u Republici Hrvatskoj u neposrednoj blizini granice sa BiH. Potpredsjednica Vlade RS-a je naglasila da su institucije na svim nivoima vlasti u BiH obavezane deklaracijama, koje su usvojene u parlamentima, da se zajednički bore za interese 230.000 stanovnika koji žive u slivu rijeke Une, u oba entiteta. Predstavnici DARNS su kazali da su obezbijedili sredstva za advokatski tim koji bi zastupao interese BiH, ukoliko bude potrebe.

Tema sastanka bili su i međunarodni projekti za čiju implementaciju je zadužena DARNS iz oblasti zdravstva, poljoprivrede i veterinarstva, te iz oblasti civilne zaštite. Potpredsjednica Vlade RS-a je kandidovala i pitanje neutralisanja i dekontaminacije područja koja je NATO bombardovao municijom sa osiromašenim uranijumom. Dogovoreno je da domaći stručnjaci urade analizu ovih područja tokom 2017. godine.

Sastanku su prisustvovali i ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a Dragan Bogdanić i predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.