BiH
0

Privremenim sporazumom na snagu stupa novi carinski režim s EU

FENA
Potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) s Evropskom unijom, BiH počinje da otvara svoje tržište, odnosno da smanjuje i ukida carine na dogovorene grupe proizvoda.

Pošto SAA, da bi stupio na snagu, u potpunosti mora biti ratificiran u svim parlamentima zemalja članica, Evropskom parlamentu i bh. parlamentu, 1. jula će na snagu stupiti Privremeni sporazum koji sadrži dijelove SAA koji se odnose na trgovinu i transport.

"To znači da će s Privremenim sporazumom na snagu stupiti novi carinski režim za trgovinu s EU", kaže direktor Direkcije za evropske integracije BiH Osman Topčagić.

On pojašnjava kako to praktično za nas znači sniženje i ukidanje carina za određenu robu koja je porijeklom iz država članica EU-a.

Tokom tehničkih rundi pregovora najviše vremena i napora je uloženo upravo u trgovinske odredbe i liste proizvoda za koje će BiH, postepeno u periodu od šest godina, davati carinske ustupke do potpune liberalizacije s tržištem EU-a.

Ukidanje carina u najbržem vremenskom roku je predviđeno za sirovine iz EU-a za kojima postoji potreba u našoj zemlji i drugim proizvodima gdje BiH nema mogućnost daljnjeg razvoja.

Najveći stupanj zaštite će zadržati određeni poljoprivredni proizvodi, a neki će čak biti zaštićeni i nakon isteka prijelaznog perioda od šest godina.

Topčagić ističe kako je Privremenim sporazumom predviđeno i ukidanje carina za uvoz repromaterijala, opreme i mašina za proizvodnju, što je direktna korist koju će osjetiti građani BiH i firme.

To će istovremeno značiti i veću konkurenciju za domaće proizvođače, tako da se moraju pripremati za uvjete poslovanja na još otvorenijem tržištu, nego što je bilo dosad.

"Dosad smo bili otvoreni za države regije kroz bilateralne sporazume i odnedavno CEFTA sporazumom, a sada se otvaramo za uvoz robe iz država EU", pojašnjava Topčagić.