BiH
0

Privrednici u Federaciji BiH traže od poslanika da brže usvajaju zakone

Piše: Am. Dž.
Predstavnički dom Parlamenta FBiH (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Predstavnički dom Parlamenta FBiH (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Privrednici u Federaciji BiH nisu optimistični da će poslanici u Parlamentu FBiH prije izbora usvojiti Zakon o privrednim društvima koji je trenutno u parlamentarnoj proceduri, a koji bi im uveliko olakšao poslovanje.

Nedavno je u Parlamentu FBiH kasnio početak sjednice Predstavničkog doma jer sjednicu nije imao ko voditi, nakon što je početkom januara predsjedavajući Fehim Škaljić podnio ostavku. Poslanici su sjedili u svojim klupama skrštenih ruku skoro četiri sata, dok nije određena osoba koja će voditi sjednicu. Takva vrsta indolentnosti federalnih poslanika još je više usporila donošenje zakona u Federaciji BiH.

“Novi Zakon o privrednim društvima nije usvojen kao što su pojedini mediji objavili. Nacrt zakona ide u javnu raspravu, a tek onda treba da se utvrdi prijedlog zakona”, kaže u razgovoru za Klix.ba Mladen Pandurević, direktor Udruženja poslodavaca FBiH.

Napominje da je ovaj zakon od iznimne važnosti za privrednike koji se susreću sa brojnim problemima u poslovanju s obzirom da je postojeći Zakon o privrednim društvima, prošao preko 10 izmjena i dopuna, te nikada nije sačinjen prečišćeni tekst koji će na najbolji način pomoći poslodavcima.

“Kada imate tekst zakona od 400 članova, možete misliti kako je onda privrednicima teško pratiti sve promjene koje su nastale proteklih godina i primjenjivati zakon u praksi. Nacrt zakona je bolji od onog koji je trenutno važeći, jer je usklađen sa društvenim i ekonomskim promjenama koje su se dešavale zadnjih godina”, ističe Pandurević.

Privrednici traže da im se u zakon ugrade i kriteriji po kojima se definiše koja su to društva sa ograničenog odgovornošću, a koja su dionička, što u dosadašnjem zakonu nije u potpunosti pojašnjeno.

"Također, tražimo da se u zakon ugrade i OECD principi korporativnog upravljanja, jer se jedino na taj način ne bi stvarala vještačka ograničenja poslodavcima. Novi nacrt je bitan i za javna preduzeća sa većinskim državnim vlasništvom, jer bi njegovim usvajanjem bio izbrisan nebulozni član po kojem većinski vlasnik, a to je u ovom slučaju Vlada FBiH, može izuzimati imovinu iz tih preduzeća", ističe Pandurević.

Naglasio je da bi zakon trebalo usvojiti u što skorijem roku, ali je izrazio sumnju da će se to desiti.

“Nisam optimista da će zakon biti usvojen prije izbora, volio bih da griješim”, rekao je Pandurević.

Direktor kompanije Ocean Senid Gerin u razgovoru za Klix.ba se složio sa ovom procjenom.

“Vidjet ćemo šta će uraditi poslanici. Kada je riječ o Zakonu o privrednim društvima, teško je upratiti sve izmjene. Privrednicima je potrebna lakša registracija, da nemaju prepreka kod svih potrebnih aktivnosti prema sudu, kao i da im se olakša registracija novih djelatnosti preduzeća”, kaže Gerin.

Kao dobar primjer propisa ističe Zakon o obligacionim odnosima, koji je prenesen iz bivše Jugoslavije i sastavljen je od preko 1.300 članova, a do danas je pretrpio minimalne izmjene.

“Kada nemate prečišćeni tekst i ekplicitne članove u zakonu, onda svako tumači zakon kako hoće”, upozorava Gerin.

Napominje da privrednicima velike troškova stvaraju i usluge notara, jer za svaku promjenu u kompaniji moraju plaćati visoke tarife i takse.