Posjeta
0

Privrednici Turske u Privrednoj komori KS

FENA
Privrednu komoru Kantona Sarajevo danas je posjetila delegacija od petnaest biznismena iz Republike Turske, predvođena s počasnim konzulom BiH u Turskoj Kemalom Bavsakom.

U razgovorima s predsjednikom Komore Kemalom Grebom i direktorom Centra za evropske integracije i poslove sa inozemstvom Esadom Ibiševićem razmatrane su mogućnosti uspostavljanja viših i raznovrsnijih oblika poslovne saradnje s privredom Kantona Sarajevo.

Nakon razmjene mišljenja o ekonomskoj saradnji BiH i Turske, ocijenjeno je da je uz punu podršku vlasti potrebno organizirati novu poslovnu konferenciju bosanskih i turskih biznismena kako bi se analizirale prepreke ekonomske saradnje te dogovorio novi pravac djelovanja s ciljem poboljšanja ekonomskih odnosa.

Istaknuto je da se ekonomska saradnja između dvije zemlje uglavnom zasniva na vanjskotrgovinskoj robnoj razmjeni te da viši oblici ekonomske saradnje nisu dovoljno zastupljeni.

Pokazatelji za prvih pet mjeseci 2008. govore da je došlo do značajnijeg smanjenja izvoza u odnosu na kretanja u istom periodu prošle godine, a uvoz iz Turske je porastao za 48,4 posto u posmatranom periodu.

U delegaciji su pored biznismena bili i predstavnici Federacije udruženja kulture BiH u Republici Turskoj i turskih medija, saopćeno je iz Privredne komore Kantona Sarajevo.