Lagumdžija i Husseini
0

Privredna suradnja BiH i Irana na minimalnoj razini

FENA
Privredna suradnja između Bosne i Hercegovine i Islamske Republike Iran je na minimalnoj razini iako su ispunjeni zakonski uvjeti i sklopljeni svi međudržavni ugovori koji omogućuju stvaranje kvalitetnih ekonomskih veza između tih dviju zemalja - rečeno je danas u razgovoru predsjednika SDP BiH Zlatka Lagumdžije i ambasadora IR Iran u BiH Ahmeda Farda Husseinija.

Kako je saopćio je Centar za informiranje SDP-a BiH, Lagumdžija i Husseini su razgovarali o političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH te jačanju privrednih veza između dviju prijateljskih država.

Razmijenjeni su stavovi o aktuelnoj političkoj situaciji, posebno u svjetlu posjete potpredsjednika Sjedinjenih Američkih Država Josepha Bidena i visokog predstavnika Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Javiera Solane.

Istaknuto je da su te posjete značajne za poboljšanje političkih odnosa unutar BiH i brže ispunjavanje obaveza na putu ka članstvu u EU i NATO.

Lagumdžija je ukazao na potrebu američko-evropskog partnerstva za provođenje strukturalnih reformi u BiH, uz očekivanje puno konkretnijeg i energičnijeg angažmana međunarodnih predstavnika nego što je to bio slučaj u proteklih nekoliko godina.