BiH
2

Privredna komora KS: Ako ne bude gasa, neće biti ni proizvodnje

FENA
Privredna komora Kantona Sarajevo (PKKS) zahtijeva da se proizvodnji u Kantonu Sarajevo osiguraju dovoljne isporuke prirodnog gasa, a pogotovo onim kompanijama koje uredno izmiruju svoje obaveze.

Komori se obratio jedan broj firmi koji su dobili obavještenje od Sarajevogasa da je dobavljač ovog energenta za Kanton Sarajevo BH Gas smanjio isporuku prirodnog gasa za 60 posto od 17. jula ove godine za gasni sistem Kantona Sarajevo.

S ciljem održavanja gasnog sistema u funkcionalnom stanju iz Sarajevogasa su čak najavili da će njihove ekipe izvršiti prekid isporuke gasa za sve kupce iz kategorije 'veliki kupci'. Razlozi su, kako navode, neizmirene finansijske obaveze prema BH Gasu.

"Ne može se prihvatiti činjenica da su najveći dužnici kompanije iz infrastrukturnog sektora koje su u vlasništvu države, te da zbog neizmirivanja njihovih obaveza treba da trpi realni sektor. Ta pitanja se moraju razgraničiti kod donošenja ovakvih i sličnih odluka", navode iz PKKS.

Napominju da je za privredu Kantona Sarajevo takva odluka neprihvatljiva. Privreda je sa svih strana opterećena, a nerazumnim odlukama vlasti u zadnje vrijeme dolazi do novih opterećenja i do novih ograničenja u poslovanju privrednih subjekata, a posebno proizvodnog sektora.

Ukoliko se ovakav trend povećanja nameta na privredu nastavi, samtraju u PKKS, realno je očekivati velike posljedice, kao što su zaustavljanje proizvodnje, izvoza, otpuštanje radnika i zaustavljanje dotoka poreskih prihoda prema državnim institucijama.

Privredna komora Kantona Sarajevo će zahtjeve u tom smislu uputiti i nadležnim institucijama.