Privredna komora KS
0

Privredi je potrebna "šok terapija" za oporavak

FENA
Kemal Grebo
Kemal Grebo
Privredna komora Kantona Sarajevo (PKKS) upozorava da je privredi potrebna „šok terapija“ za oporavak i da svi zajedno moramo poduzeti određene korake kako bi zaustavili sunovrat privrede.

"Privreda je previše opterećena i uskoro bi moglo doći do drastičnog povećanja deficita u budžetima, kada će nastati i pravi problemi. Na drugoj strani, privredna društva su sve više i više nelikvidna, kako zbog opterećenosti po osnovu poreza i doprinosa, tako i zbog pojave opće nelikvidnosti", izjavio je Feni predsjednik Privredne komore KS-a Kemal Grebo.

Po izvještajima Centralne banke BiH, ukupan broj blokiranih računa iznosi 59.625, dok broj firmi koje imaju bar jedan blokiran račun iznosi 36.536 i taj broj iz dana u dan raste.

Stoga, kako je rekao Grebo, neophodno je provoditi aktivnosti na izmjeni zakonodavstva, kako bi se povećala disciplina u izmirenju dužničko-povjerilačkih odnosa.

"Dotad, dobro bi bilo provesti multilateralnu kompenzaciju kojom se ne bi uklonili uzroci nelikvidnosti, ali bi se privremeno oslobodio značajan iznos obrtnih sredstava koja su neophodna privredi u ovom trenutku. To je posebno važno zbog činjenice da je cijena obrtnog kapitala izuzetno visoka za postojeće uvjete privređivanja", dodao je Grebo.

Iako je prošle godine u ovom periodu Privredna komora Kantona Sarajevo podržala ideju uvođenja promjena u poreskom sistemu, koje je inicirao Federalni zavod za programiranje razvoja, naročito onih koje će povećati proizvodnju i zaposlenost, i dalje nema ni traga nagovještaju da će doći do reformskih promjena, a koje su, itekako, u ovom trenutku potrebne.

Iz PKKS podsjećaju da bi, po određenim ekonomskim analizama, predložena poreska reforma vodila efikasnijoj raspodjeli resursa i da bi se stimulisali zapošljavanje i proizvodnja, dok bi se destimulisali potrošnja i uvoz, smanjio visok trgovinski deficit, te povećao nivo investicija.

Provođenje reformi, također, pretpostavlja i niz drugih uporednih aktivnosti kojima bi se, prije svega, smanjila javna potrošnja i riješili brojni socijalni problemi.

Poreska reforma je samo jedna od mjera koje predlaže poslovni sektor za spašavanje privrede, te iz Komore upućuju poziv svim nadležnim institucijama da zajedničkim snagama krenu rješavati pitanja od krucijalnog značaja za ekonomski oporavak države.