BiH
73

Privode se kraju radovi na obnovi najstarije mostarske džamije

Klix.ba
(Željko Miličević/Klix.ba )
U prisustvu predstavnika javnog i političkog života i brojnih građana Mostara prije pet mjeseci, tačnije 06. februara ove godine, položen je kamen temeljac za obnovu najstarije džamije u Mostaru koju je 1473. godine sagradio hercegovački namjesnik Sinan-paša.

Kamen temeljac koji je uzidan u postojeće temelje položili su tadašnji mostarski muftija Seid ef. Smajkić, predsjednik građanskog odbora Suad Hasandedić, predsjednik Medžlisa iz Mostara Ramiz Jelovac i bivši mostarski gradonačelnik Hamdija Jahić.

Na svečanosti, prilikom prigodnih govora, obećano je da će se džamija obnoviti do početka juna mjeseca i biti otvorena za turiste kao najstariji islamski vjerski objekt u Mostaru.

Probijen rok za završetak radova

Posjetili smo da vidimo dokle je stigla izgradnje objekta i mogli smo se uvjeriti da ima još dosta posla do završetka. Iznenadilo nas je da je vrlo mali broj radnika na gradilištu, a rok za renoviranje objekta koji je naznačen na nadzornoj tabli gradilišta odavno je prošao.

Investitor je Islamska zajednica BiH, Medžlis islamske zajednice Mostar, a izvođač radova je GD Bišina d.o.o. Mostar. Neslužbeno doznajemo da razlog kašnjenja izgradnje džamije nedostatak finansijskih sredtsava.

Ipak turisti koji dođu u Mostar mogu posjetiti Karađozbegovu džamiju, Hadži-Kutovu džamiju (Tabačica) i Koski Mehmed-pašinu džamiju koje odišu svojom ljepotom svaka na svoj način.

Historija Sinan-pašine džamija

Sinan-pašina džamija u Mostaru je bila sagrađena pedesetak metara od lijeve obale Neretve i oko 300 metara sjeverno od Starog mosta. Podigao je hercegovački sandžak-beg Sinan, koji je upravljao Hercegovinom 1474. i 1475. godine i bila je skromnih dimenzija.

Kasnije je prepravio i podigao munaru drugi hercegovački sandžak-beg Sinan-paša Borovinić (1504. – 1506.). Sinan-paša Borovinić bio je na poziciji velikog vezira osmanskog sultana od 26.4.1516. do 22.1.1517.godine. Poginuo je u Egiptu.

Sinan-pašina džamija je predstavljala vrijedan spomenik islamske arhitekture u Mostaru. Bila je građena od tesanog kamena i prekrivena krovom pod pločom. Na ovu najprostranija mostarsku džamiju naslanjala se visoka kamena munara. Kroz svoju historiju džamija je doživjela više adaptacija, a najveća je bila 1906. godine kada je skinut krov i postavljen novi.

Džamija je srušena je u noći 29. decembra 1949. godine po nalogu Jugoslavenske Narodne Armije. Razlog rušenja ovo džamije bio je izgradnja teniskog centra za rekreaciju oficira pošto se džamija nalazila tik uz Dom JNA.

Nakon rušenja, na ovom mjestu 1950. godine je izgrađen teniski teren koji je nakon kratkog vremena preorijentiran u kuglanu. U Mostaru je od 1947. do 1955. godine je srušeno 11 džamija a Sinan-pašina je treća koja se obnavlja.