BiH
0

Privatne RTV stanice kreću u digitalizaciju

SRNA
Privatne radio-televizijske stanice u BiH moraju preći na digitalno emitovanje programa, ali one su u znatno povoljnijem položaju u odnosu na javne emitere, pišu "Nezavisne novine".

Predsjedavajući Odbora javnog RTV sistema BiH Marija Putica tvrdi da je Ministarstvo transporta i komunikacija BiH ugrozilo proces digitalizacije javnih emitera, jer već deset mjeseci nije u stanju da raspodijeli višak prihoda RAK-a za tu namjenu.

Putica je navela da se od aprila prošle godine čeka da Ministarstvo transporta i komunikacija BiH počne da radi na ovom projektu, podsjetivši da je Odbor javnog RTV sistema BIH usvojio zajednički projekat digitalizacije za tri javna emitera.

Ona je podsjetila da je BiH preuzela međunarodne obaveze i usvojila strategiju da se do 31. decembra 2011.godine pređe s analognog na digitalno mitovanje.

"Bojim se da smo mi već probili sve rokove i da ćemo teško stići izgubljeno vrijeme i ako sada krenemo u projek digitalizacije, a to je sve odgovornost državnih organa", zaključila je Putica.

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) nedavno je kaznila Radio-televiziju RS (RTRS) sa 100.000 KM jer su bez njihove saglasnosti počeli testno emitovanje programa sa digitalnog prijemnika u okolini Banjaluke. 

Portparol RAK-a Amela Odobašić rekla je da komercijalne stanice teško mogu doći u ovakvu situaciju,  jer prema strategiji Savjeta ministara BiH one neće ni tražiti dozvolu od RAK-a.