Mostar
0

Pritvoren osumnjičeni za otmicu Jelavića

SRNA
Vlatko Miličević iz Mostara, koji je osumnjičen za učešće u otmici bivšeg hrvatskog člana Predsjedništva BiH Ante Jelavića, danas je prebačen u mostarski zatvor nakon što mu je Opštinski sud u Konjicu odredio jednomjesečni pritvor, potvrđeno je Srni u ovom sudu.

Federalna uprava policije predala je Miličevića Tužilaštvu BiH nakon hapšenja u nedjelju, 12. aprila, u Mostaru. Međutim, kako je riječ o krivičnom djelu otmice, za što su nadležna kantonalna tužilaštva, slučaj je dodijeljen kantonalnom Tužilaštvu u Mostaru.

Za određivanje pritvora nadležan je bio Opštinski sud Konjic, koji pokriva područje Prozor-Rame, gdje Jelavić bio pritvoren.

Zbog postojanja osnovane sumnje da je učestvovao u otmici Ante Jelavića, Federalna uprava policije intenzivno traga i za Sašom Savinovićem (34) iz Mostara, saznaje Srna u Federalnoj upravi policije.

Vlatka Miličevića juče je uhapsila federalna policija, u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Hercegovačko - neretvanskog kantona. Hapšenje je izvršeno u sklopu provođenja aktivnosti na rasvjetljavanju otmice Ante Jelavića.

Postoji osnovana sumnja da je Vlatko Miličević počinio krivično djelo uzimanje talaca jer je sa drugim licima planirao i izvršio otmicu Jelavića kojeg je iz Zagreba uspio prebaciti u Ramu, u Hercegovačko - neretvanskom kantonu.

Hrvatska policija je do sada uhapsila još trojicu osumnjičenih za Jelavićevu otmicu u Zagrebu 10. aprila - Marija Miličevića Baju iz Mostara, Vladu Ćorića Baruna iz Rame, te Dalibora Prgometa iz Dubrovnika, koji je priznao djelo i nakon ispitivanja je pušten da se brani sa slobode.

Mario Miličević, koji je otac Vlatka Miličevića, je general Hrvatskog vijeća odbrane koji je prije deset godina pobjegao iz Mostara u Hrvatsku, nakon što je uz još šestoricu Hrvata osumnjičen za ubistvo zamjenika ministra MUP-a Federacije Joze Leutara.

Iako su svi oslobođeni optužbi, Miličević se nije vratio u Mostar, jer se protiv njega vode i druge istrage vezane za ratne zločine.

Bivši član Predsjedništva BiH Ante Jelavić otet je 8. aprila na parkiralištu tržnice u Utrinama i ilegalno prebačen u BiH, ali je uspio da pobjegne otmičarima i vratio se u Hrvatsku.

Jelavića Sud BiH tereti za finansijske malverzacije i povezanost sa projektom Hrvatske samouprave.

Jelavić je po povratku u Hrvatsku, izjavio da je iz kuće u kojoj je bio zatvoren pobjegao zahvaljujući nepažnji otmičara. Policija pretpostavlja se da je motiv otmice imovinska korist.