BiH
0

Pritvor za trojicu uhapšenih u akciji "Golf"

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Kantonalni sud u Tuzli odredio je pritvor do 30 dana za Željka Rakića, Savu Manojlovića i Stefana Savića koji su uhapšeni u akciji "Golf", dok je preostalih šest lica za koje je Kantonalno tužilaštvo, takođe, predložilo pritvor, Sud odlučio da pusti da se brane sa slobode.

Srni je u Kantonalnom sudu Tuzla potvrđeno da su za ovih šest lica određene mjere zabrane.

Tužilaštvo Tuzlanskog kantona predložilo je sudu tokom vikenda određivanje pritvora za devet lica uhapšenih u akciji kodnog naziva "Golf", koji su osumnjičeni da su krađama automobila i iznudom pribavili protivpravnu korist veću od 140.000 KM, a protiv još dva lica koja su uhapšena u akciji "Golf", za koje nije bilo osnova za određivanje pritvora, provodi se istraga.

Postoji osnovana sumnja da su ova lica od jula do kraja oktobra na području Tuzle, Kalesije i Kladnja, u grupi koju je organizovao Željko Rakić, izvršili krađe šest skupocjenih automobila, četiri pokušaja krađe automobila, iznudu za otkup dva ranije ukradena automobila na području Kladnja, te u dva slučaja krivotvorili isprave, odnosno carinske deklaracije za automobile.

Opštinski sud u Zenici odredio je tokom vikenda jednomjesečni pritvor za osmoricu uhapšenih u policijskoj akciji "Golf", koja je provedena u Zenici, Tešnju i Vitezu, te gradovima Tuzlanskog kantona i Zvorniku.

Pritvor je određen za Muharema Smajlovića zvanog Ćelo, Sanela Hadžovića, Jasmina Ibrakovića, Kenana Spahića, Senada Kulića, Selvedina Porču, Emira Hinovića i Belmina Efendića.

U petak je uhapšeno još sedam osoba, ali Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona za njih nije tražilo pritvor.